Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pécsnek is megvan a maga "BKV-ügye"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pécs BKV-ügyének nevezte a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. gazdálkodását Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere.

"Úgy tűnik, megvan a mi helyi BKV-ügyünk" - fogalmazott a politikus a vállalat átvilágításának előzetes eredményeivel és a holding szerződéseivel kapcsolatos információira hivatkozva.

Nagy Csaba elmondta: a holding ez év elejétől havi 500 ezer forintért tanácsadóként foglalkoztatja Kerényi Jánost, a Pécsi Közlekedési Zrt.(PK) posztjáról tavaly több tízmillió forintos végkielégítéssel távozott vezérigazgatóját, aki jelenleg táppénzen van, amelyhez a vagyonkezelő havi 859 ezer forinttal járul hozzá.

Az általános munkaköri leírással szerződtetett tanácsadó korlátozás nélkül használhatja korábbi személygépkocsiját, amelyet a holding a PK Zrt.-től több mint 5 millió forintért vett számára, s azóta üzemeltetési költségeit is fizeti - tette hozzá.

Nagy Csaba megjegyezte: jogászok szerint Kerényi János 2010-ig szóló szerződése nagyon alapos, nem is lehet felmondani, a holdingnak a tanácsadó felé vállalt kötelezettségeit a városnak mindenképpen teljesítenie kell.

Az alpolgármester kitért arra, hogy a volt vezérigazgató szerződése nem a városi érdekeltségű cégeket tömörítő Pécs Holding Zrt.-nél folyó részletes átvilágítás keretében került elő, de annak a vizsgálatnak az eredményeit is várják már.

"Elképzelhető, hogy újabb hasonló szerződések bukkannak fel. Az átvilágításnak erre is ki kell terjednie. Az már most látszik, hogy a vagyonkezelőnél több százmillió forint ment el a városüzemeltetés szempontjából felesleges kiadásokra" - közölte.

Nagy Csaba kérdésre elmondta, hogy a birtokukba jutó információk alapján döntik el, tesznek-e rendőrségi feljelentést, ahogy azt már két városi cég, a temetkezési vállalat és a PK Zrt. esetében megtették.

A politikus szerint a Pécs Holdingnál folyt pazarlás különösen annak fényében megdöbbentő, hogy a társaság és a hozzá tartozó cégcsoport tartozása meghaladja a 7 milliárd forintot.

"Már a holding létrehozására sem volt koncepció, döntéseit a sodródás jellemezte, ma pedig azért küzd, hogy a likviditása megmaradjon" - jelentette ki Nagy Csaba.