Megkezdődött az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszaka - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. szeptember 23. 21:06
New Yorkban az ENSZ megerősítését szorgalmazó főtitkári felhívással kezdődött meg a világszervezet 64. ülésszaka. Ban Ki Mun arra szólította fel a tagállamokat, hogy erejüket egyesítve adjanak választ az éghajlati változásokkal, a nukleáris fegyverek terjedésével és a szegénységgel kapcsolatos gondokra.

Az általános vitában Barack Obama amerikai elnök a kölcsönös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló sokoldalú együttműködés új korszakának megteremtését szorgalmazta.

Berlin nem akadály

Németországban aláírta az államfő az Európai Unió reformszerződésének elfogadásához szükséges kiegészítő törvényeket - közölte Horst Köhler hivatalának szóvivője. Ezzel elhárult az akadály a lisszaboni szerződés németországi ratifikációja útjából. A kiegészítő jogszabályokat az alsó- és a felsőház nyáron gyorsított eljárásban fogadta el. Minderre azért volt szükség, mert a német alkotmánybíróság június végén a parlament jogainak kiterjesztéséhez kötötte az uniós reformszerződés ratifikációját. A lisszaboni szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállam megerősítése szükséges.

"Van mód a kamatcsökkentésre Magyarországon"

Londoni elemzők szerint van mód a gyors magyarországi kamatcsökkentésre. A Barclays Capital legújabb elemzésében azt írja: a magyar folyómérleg-hiány az idén nem fogja elérni a GDP három százalékát sem. A City egyik vezető befektetési pénzintézete a dokumentumban azt írta: az adatok alapján a külföldi tulajdonos bankok kitartanak az ország mellett, ezt igazolja, hogy a magyar bankrendszer külső adósságállományának megújítási aránya térségi összehasonlításban is magas. A Barclays Capital úgy véli: ezek a folyamatok lehetővé teszik a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügypolitikai enyhítés folytatását, és megteremtik annak alapját, hogy a magyar jegybanki alapkamat már 2010 első negyedévének végére 5 százalékra csökkenjen.

Szabályosabban gazdálkodnak az önkormányzatok

Az Állami Számvevőszék szerint javult az önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűsége 2008-ban. A szervezet elnöke az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának ülésén azt mondta: stabilizálni kell az önkormányzati rendszert, a testületek funkciói, feladatai és finanszírozása nem választhatók el egymástól. Kovács Árpád közölte: a helyi önkormányzatok 2008-ban több mint 1.400 milliárd forintból gazdálkodhattak, és mindössze háromnál indult csőd közeli helyzet miatt adósságrendezési eljárás. Az ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők eltérően ítélték meg az önkormányzatok 2008. évi helyzetét.

Parragh felfüggesztené a minimálbér-emelést

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdasági válságra tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. Parragh László úgy vélte: a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71.500 forintos minimálbér. Hozzátette: a garantált bérminimum, a szakmunkás minimálbér emelése is jelentős többletterheket róna a vállalkozásokra. A szakember emlékeztetett arra, hogy a cégek mozgástere jelentősen szűkült és szűkül a válság miatt, a 6-7 százalékos GDP-csökkenés mellett 8-10 százalékos fogyasztás-visszaesésre is számítani kell.

Jakab a gabonakereskedelem beindítását sürgeti

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint sürgősen be kell indítani a gabonakereskedelmet Magyarországon. Jakab István az InfoRádióban hangsúlyozta: ha a gazdák nem tudják időben értékesíteni terményeiket, veszélybe kerülhet számos család vagyoni helyzete, és a jövő évi termés is. Úgy vélte: kemény agrárdiplomáciára volna szüksége Magyarországnak, mivel az egyes uniós tagállamok nem azonos feltételek mellett tudják értékesíteni megtermelt gabonájukat, azonban jelenleg a magyar kormány keveset tesz a hazai agráriumért. Hozzátette: bár 25 százalékkal kevesebb gabona termett az idén tavalyhoz képest, a felvásárlási árak mégsem emelkedtek, hanem 30-50 százalékkal csökkentek.

Nézőpont: a következő Fidesz-kormány lesz

A Nézőpont Intézet adatai szerint az elmúlt egy hónapban nem változott jelentősen a pártok támogatottsága. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő felmérés alapján az aktív szavazók közül 52 százalék a Fideszre, 11 százalék az MSZP-re, 8 százalék pedig a Jobbikra voksolna, ha most vasárnap lennének a választások.