eur:
394.06
usd:
368.76
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Az autósok többsége szabálytalanul közlekedik

Az utakon közlekedők többsége megszegi a szabályokat; az autósok 73 százalékára jellemző, hogy az elmúlt hónapban vezetés közben megsértette a KRESZ rendelkezéseit - derült ki az Ipsos interneten, autóvezetők körében szeptemberben végzett felmérésből.

Minden második autóvezető bevallotta, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott, tízből négyen pedig telefonálnak is vezetés közben, pedig ezt a nyár óta sokkal szigorúbban büntetik - olvasható az Ipsos összegzésében.

Kifejtették: a gyorshajtás és a telefonálás mellett a záróvonal átlépése is gyakori; minden negyedik autós nyilatkozott úgy, hogy megszegte az erre vonatkozó KRESZ-rendelkezéseket, s ugyanennyien ismerték el: nem használták a biztonsági övet.

Számottevő arányban, 15 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy tiltott helyen álltak meg vagy parkoltak és kilenc százaléka a válaszadóknak áthajtott a piroson. Ezzel kapcsolatban az Ipsos megjegyezte: ez a szám statisztikailag nem sok, de ha ugyanezt az arányt úgy fogalmazzák meg, hogy tízből egy autóvezető figyelmen kívül hagyta a megállási kötelezettséget, s ezzel veszélyeztette más gépjárművezetők és a gyalogosok életét, az "nagyfokú figyelmet érdemel".

A felmérés szerint az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát az autósok mindössze 3 százaléka sértette meg.

Összegzésükben kitértek arra is, hogy a szabályok megszegése az átlagosnál jellemzőbb a férfiakra, különösen igaz ez a tilosban parkolás és a gyorshajtás esetében - e vétségek náluk kétszer annyira gyakoriak, mint a nők körében. A záróvonal átlépése alapvetően vidéki jelenség - a lassú járművek megelőzésekor fordul elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×