Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új módszerrel kezelik a szívritmuszavart Debrecenben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pitvarfibrilláció a harmadik leggyakoribb, több tízezer embert érintő szív- és érrendszeri probléma Magyarországon. Világszerte alig két éve terjedt el egy új, katéteres műtéti eljárás a betegség kezelésére, amit jelenleg csak a Debreceni Egyetemen végeznek ilyen.

A pitvarfibrilláció inkább az idősebbek betegsége, 60 év fölött megugrik az előfordulás gyakorisága, de a fiatalokat sem kíméli, és több tízezer embert érint Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Csanádi Zoltán. a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai osztályának munkatársa.

Bár e szívritmuszavar kezelésére vannak gyógyszerek, azok nem igazán hatékonyak. A problémát kezelő katéteres technikákat tíz-tizenöt évvel ezelőtt kezdték kidolgozni, amelyek mára jelentős fejlődésen mentek át: a kezdetinél jóval szélesebb betegkör gyógyítását teszik lehetővé - magyarázta az egyetemi docens.

Tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 309 ilyen beavatkozást finanszírozott, ezzel Európában Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Csanádi Zoltán elmondta: világszerte igaz az, hogy a katéteres ablációs műtétek egyre nagyobb része a pitvarfibrilláció megszüntetésére irányul. Az arány Magyarországon is nőni fog, a docens pedig abban bízik, hogy néhány esztendő múlva évente már ezer ilyen operációt is végrehajthatnak majd.

Az országban egyedül Debrecenben alkalmazott beavatkozás az olyan páciensek közel 70 százalékánál sikeres lehet, akiknek nincs szervi problémájuk, egészséges a szívük - magyarázta Csanádi Zoltán, megjegyezve: mivel a módszert világszerte is csak másfél-két éve alkalmazzák, pontos adatok erről még nem állnak rendelkezésre.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Kardiológiai osztályának munkatársa hozzáfűzte: a kezelőorvoson múlik, hogy az olyan betegeket, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizál, elküldi-e a megfelelő szívcentrumokba.