Nincs megegyezés a kórházak finanszírozásáról - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. szeptember 22. 21:20
Eredménytelenül zárult a kórházak idei finanszírozásáról szóló egyeztetés. Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása. Októbertől átlagban csaknem 10 százalékkal csökken a földgáz ára a lakossági és a kisfogyasztói körben.
Nincs egyezség

Nem jött létre megállapodás a kórházak idei finanszírozási gondjainak rendezéséről az egészségügyi tárca és a szakmai szervezetek között. A minisztérium változatlanul 4,5 milliárd forint pluszforrást adna, míg a kórházak szerint 25,5 milliárdra lenne szükség. Varga Ferenc, a kórházszövetség elnöke elmondta: mivel eredménytelen volt a tárgyalás, megvalósítják a beharangozott figyelemfelkeltő akcióikat. Székely Tamás egészségügyi miniszter ígéretet tett arra: egyeztetni fog az ügyben a pénzügyi tárca vezetőjével.

Átfogó ellenőrzés kellene

A sürgősségi ellátás teljes rendszerének vizsgálatát tartaná célszerűnek az Egészségbiztosítási Felügyelet a közelmúltban előfordult betegtragédiák miatt. Holchacker Péter, a szervezet elnökhelyettese az InfoRádióban emlékeztetett arra: az egyedi esetekben csak az adott helyzet szereplőit ellenőrzik, ezért általános, elemző jellegű vizsgálatokra is szükség lenne. A múlt héten, Budapesten egy 54 éves gyomorvérzéses beteg halt meg nem sokkal az után, hogy kórházról kórházra küldték.

Egyeztet a kormány az egyházakkal

Jövő kedden a miniszterelnökkel egyeztetnek a történelmi egyházak vezetői, mivel eredménytelenül zárultak a tárgyalások a jövő évi költségvetésről az oktatási minisztériummal. Erről Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke számolt be. Korábban az Országgyűlés illetékes bizottságának ülésén a kormányzati egyeztetések ellehetetlenülését tették szóvá a történelmi egyházak képviselői.

900 millió a bérbiciklikre

Hazai és uniós forrásból 900 millió forinttal támogatja a főváros kerékpáros közlekedési rendszerét a kormány. Molnár Csaba kancelláriaminiszter elmondta: az 1,3 milliárd forintos projekt keretében Budapest frekventált belvárosi pontjain 73 gyűjtőállomáson több mint ezer kerékpár segíti majd a közlekedést, a bicikliket előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd.Marad a Széchenyi Kártya

Jövőre is megmarad a Széchenyi Kártya program garancia- és kamattámogatása - közölte a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István a 120 ezredik Széchenyi Kártya átadási ünnepségén, Budapesten azt mondta: a feltételekről és a támogatás mértékéről még tárgyalnak az érintettekkel.

Felülvizsgálná a Ptk.-t a Fidesz

Kormányra kerülése esetén felülvizsgálná az új polgári törvénykönyvet a Fidesz, feltéve, ha életbe lép a jogszabály - közölte az ellenzéki párt frakcióigazgatója. Répássy Róbert hangsúlyozta: a kódexről sem szakmai, sem politikai konszenzus nem alakult ki, és feltételezhető, hogy lesz olyan, aki az Alkotmánybíróságon megtámadja a jogszabályt a megfelelő felkészülési idő hiánya miatt. Az Országgyűlés hétfőn 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a polgári törvénykönyvet.

Alkotmányellenes jogszabály

Két ponton is az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki a szabálysértési eljárásról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság. Sereg András, a testület sajtófőnöke közölte: a törvény nem ad lehetőséget jogorvoslatra abban az esetben, ha a bírósági eljárásban rendbírságot szabnak ki, valamint ha a szabálysértési hatóság az eljárást felelősségre vonás mellőzésével fejezi be. Az alkotmány értelmében mindenkinek biztosítani kell a jogorvoslat lehetőségét.

Nem tudtak a nagy pénzekről

A BKV igazgatótanácsának nem volt információja a kifizetett végkielégítések mértékéről - mondta a testület elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén. Tótfalusi György hozzátette: az alapító okirat szerint az egyes munkavállalókkal kötött szerződések tartalmát az igazgatótanács tagjai nem ismerik.

Olcsóbb lesz a földgáz

Október elsejétől országos átlagban csaknem 10 százalékkal csökken a földgáz végfelhasználói ára a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó szolgáltatók körében - közölte a Magyar Energia Hivatal elnöke. Matos Zoltán hozzátette: a mérséklés eltérő mértékű lesz az egyes szolgáltatóknál. Szólt arról is, hogy az erről szóló rendelet pénteken jelenik meg.

Több EU-s pénz érkezett

Több mint 1,1 milliárd euróval több támogatást kapott Magyarország tavaly az Európai Uniótól, mint amennyivel hozzájárult annak kiadásaihoz - derül ki az elmúlt évi uniós költségvetésről Brüsszelben kiadott beszámolóból. A legnagyobb haszonélvezők általában véve is az új tagországok voltak, bár a legmagasabb tiszta nyereség, 6,3 milliárd euró ezúttal Görögországnak jutott.

Újraindulnak a béketárgyalások

Megállapodott a béketárgyalások újraindításáról az izraeli kormányfő és a palesztin elnök New Yorkban. Benjámin Netanjahu és Mahmúd Abbász az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából utazott a nagyvárosba, és Barack Obama amerikai elnök védnöksége alatt ültek tárgyalóasztalhoz. Az izraeli kormányfő a megbeszélések után azt mondta: általános megállapodás született.

Bolgár diplomata az UNESCO élén

Irina Bokovát, Bulgária párizsi nagykövetét, korábbi külügyminisztert választották meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO főigazgatójának. A posztról tíz év után távozó japán Macura Koicsiro utódáról titkos szavazással döntött a 193 tagországból álló szervezet 58 tagú végrehajtó tanácsa, amelyben Magyarország is helyet foglal.