Adócsomag - álruhában

Infostart
2009. szeptember 22. 07:36
Újabb adócsomag landolt a parlamenti képviselők asztalán, pedig Oszkó Péter pénzügyminiszter pár nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy az idén már nem kívánnak hozzányúlni az adórendszerhez, csak apróbb módosításokat terveznek - írja a Népszabadság.

Ehhez képest szinte az összes adótörvényt módosítaná egy most beterjesztett törvényjavaslat, amelyben a fogyasztási adókat leszámítva lényegében az összes adótörvény változik. A törvényjavaslat kapcsolódik egy még el nem fogadott törvényhez, az egyéni cégekről készült előterjesztést még nem is tárgyalta a parlament, miközben a tárca benyújtotta a kapcsolódó jogszabályok módosítását.

A Magyar Nemzet szerint a Volán-társaságok sem ússzák meg az átszervezést. Ugyanis hármas, négyes csoportokba szervezné a Volán-társaságokat a közlekedési kormányzat, s ez elbocsátásokkal, járattörlésekkel és -ritkításokkal járhat. Egy korábbi minisztériumi tervezet a régiósítást a privatizáció első lépésének minősítette. A vasutas és Volán szakszervezetek összefogásra készülnek a megszorítások ellen.

Az Index úgy értesült, hogy már a bemutatkozó napon négy frissen forgalomba állt Van Hool buszból három robbant le. A hírportál szakszervezeti forrásból megtudta: a négy buszt szombat este vitték át a főműhelyből a garázsba, s nagyon kevés idő jutott a szerelőknek a beállításra. A járművek menet közben a következő hibákat produkálták: visszanyitott az ajtó, tévesen jelzett a motortűz-jelző, sípolt és letiltott az elektronika. A BKV összesen 30 darab alacsony padlós, csuklós Van Hool buszt vásárolt júniusban Belgiumból, az első jármű június 24-én érkezett meg Budapestre.

Biztató őszi szezonra számítanak a magyarországi wellness hotelek - derül ki a Világgazdaság piaci körképéből. Bár a statisztikák szerint az év eddig eltelt időszakában összességében csökkent a forgalmuk, nyár végére, ősz elejére a foglalások száma növekedésnek indult. A szakértők szerint ősszel a nyári időszakhoz képest összességében kevesebben és rövidebb időre -két-három éjszakára - foglaltak szobát a turisták. A családosok mellett inkább idősek és házaspárok mennek pihenni. Emellett az idei őszi szezonban megugrik a konferenciaturizmus, ami legfőképp annak köszönhető, hogy a gazdasági válság első hónapjaiban lemondott, elhalasztott céges rendezvényeiket mostanában pótolják be a vállalatok.

A Napi Gazdaság szerint csúszik az M43-as építése. Az eredeti, november végi határidő helyett az építtető szerint leghamarabb 2010 július végére helyezhető forgalomba az autópálya első szakasza. A Szeged és Makó közötti szelvénnyel kapcsolatban az építtető konzorcium vezetője azt javasolja, a legproblémásabb területet kivéve a 6,7 km-es szakasz egy részét egy körforgalom beiktatásával hamarabb adják át. A tárgyalások egyelőre még folynak, a társaság szerint a késedelem nem róható fel nekik, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő azonban kötbért is kiszabhat, ha mégis úgy találja, hogy az építtető miatt húzódik az átadás.

A portfolio.hu szerint időzített bombán ül az európai ingatlanszektor. Az európai kereskedelmi ingatlanszektor jelentős mennyiségű származtatott hiteltermék refinanszírozására és átstrukturálására kényszerül a közeljövőben bankárok és iparági szakértők szerint. Még a nyár folyamán összeültek a brit bankárok és az iparág képviselői a központi bankkal annak megvitatására, hogy több milliárd fontnyi hitel refinanszírozására van-e szükség a kereskedelmi ingatlanszektorban. A lehetséges megoldások között szerepelt a központi bank garanciavállalása is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást