Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen hatással van a válság az egészségünkre?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Súlyos kockázatot jelent az egészségre a munkahelyi bizonytalanság. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a válság miatt egyre rosszabb a helyzet, és ez az öngyilkosságok számában is látszik. Hozzátette: a magyarok az elmúlt években sokkal inkább szorongnak, ennek pedig a jogbizonytalanság is az oka lehet.

Világszerte megingott a bizalom a pénztőkében, ezért újra fel kellene fedezni, hogy a társadalmi tőke, a bizalom, a kölcsönösség, a nemzeti értékek és a társadalmi azonosságtudat alapvető az egészség szempontjából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, aki hozzátette: ezekkel az értékekkel lehetne ellensúlyozni a válság súlyos következményeit.

Kopp Mária szerint Magyarországon ezen a téren nagyon rosszul áll. A munkahelyi bizonytalanság nagyon súlyosan érinti az embereket, akik hónapokon át szoronganak és stresszhelyzetben vannak, mert elveszíthetik munkahelyüket - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint emiatt az öngyilkosságok kockázata is emelkedik.

Korábbi vizsgálat már kimutatta, hogy a bizonytalan munkahely a 69 év alatti férfiaknál négyszeres halálozási veszélyeztetettséget jelent - emelte ki az igazgatóhelyettes.

A bizonytalanság és a szorongás nemcsak a munkahely elvesztése, hanem a jogbizonytalanság következménye is Kopp Mária szerint, aki hozzátette: az emberek abban az országban érzik magukat biztonságban, ahol bízni tudnak a jogrendszerben.

Arra a kérdésre, hogy szabad-e adót csalni, egy nemzetközi felmérésben a magyarok csaknem kilencven százaléka válaszolta azt, hogy nem. Viszont ugyanekkora arányban mondták azt, hogy ennek ellenére a legtöbben mégis adót csalnak, mert rákényszerülnek.

Vagyis a magyarok szeretnék betartani a szabályokat, de úgy érzik, hogy ha ezt teszik, nem tudnak boldogulni a hétköznapokban. Ez a helyzet is állandó szorongást kelt és bizonytalan lelkiállapotot okoz - hangsúlyozta Kopp Mária.

Hanganyag: Mong Attila