Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét egy kisvárosnyival kevesebben vagyunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 11 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága az elmúlt egy évben, ám a lélekszámcsökkenés közel kétszer ekkora lenne, ha a természetes fogyás adatait nem javítaná a bevándorlás - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett tájékoztatójából.

A KSH a 2009. január-júliusi és az egy évvel korábbi azonos időszak adatai alapján készítette el jelentését, amelyet az MTI-nek is megküldött.

A tájékoztatás szerint az idei év első hét hónapjában 56 ezer gyermek született, 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A halálozások száma 77 ezer volt, ez 0,6 százalékkal haladja meg az egy esztendővel korábbi adatot. Ezer lakosra 9,6 élve születés és 13,2 halálozás jutott.

Ez azt jelenti, hogy a természetes fogyás egy év alatt 20 776 fő, 1 687-tel több, mint 2008 első hét hónapjában.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 11 ezer fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 20 ezer fő.

Az adatok szerint ha hasonló lesz a népességmozgás tendenciája a következő években, akkor Magyarország lélekszáma két év múlva csökkenhet a lélektani 10 millió fős határ alá.

A KSH közölte azt is, 2009 első hét hónapjában 20 709 házasságot kötöttek, 1 042-vel (4,8 százalékkal) kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.