eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogadták az új polgári törvénykönyvet - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta az új polgári törvénykönyvet az Országgyűlés. A jogszabályt az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor támogatta, nemmel szavazott a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok.

Az új magánjogi kódex alapelve az egyén autonómiájának, méltóságának, a magántulajdonnak és szerződéses szabadságnak a tisztelete, valamint a versenyképesség, az egyenlő felek egyenlő jogai és a gyengébbek fokozott védelme. A képviselők elfogadták a többi között azt a módosító indítványt, amely kizárja az örökbe fogadók köréből a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. A mintegy 1.200 paragrafusból álló Ptk. a legterjedelmesebb és legösszetettebb magyar jogszabály lett, amely várhatóan 2010. május 1-jén lép hatályba.

Még tárgyalnak a vasutassztrájk előtt

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek a vasutas szakszervezetek a kormánnyal az ágazatból tervezett 40 milliárd forintos forráselvonásról, a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról, valamint a menetkedvezmények rendjének módosításáról. Ezt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közölte a munkavállalói érdekképviseletek egyeztetése után. Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a kollektív tárgyalás eredményétől függ, hogy megtartják-e a figyelmeztető sztrájkot, illetve a hosszabb munkabeszüntetést.

Hétfőtől szállítják az új influenza védőoltását

Jövő hétfőn kezdik kiszállítani a háziorvosi rendelőkbe az új típusú influenza elleni védőoltásokat - mondta az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban közölte: a térítésmentes oltásra jogosultak elsősorban itt juthatnak hozzá a vakcinához. A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az orvosok - az egyelőre folyamatban lévő jogszabály módosítás értelmében - a páciensektől nem kérhetnek térítést az oltás beadásáért; ezt az egészségbiztosító fizeti majd ki nekik. Ingyenes védőoltásra elsősorban a valamilyen krónikus betegségben szenvedők jogosultak, a tervek szerint mellettük a várandós nőket, valamint az egészségügyi és az alapellátásban dolgozókat oltanák be a H1N1-es vírus ellen. Második ütemben a 14 év alatti gyermekek, harmadik ütemben a fél évesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapnák meg az ingyenes vakcinát.

Bankárokkal találkozott New Yorkban a kormányfő

New Yorkban nagy befektetési bankházak vezetőivel találkozott a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon a többi között a magyar gazdaság helyzetéről tájékoztatta a JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatóját, valamint a Citigroup elnökét. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a miniszterelnök - aki az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából érkezett az amerikai városba - röviden ismertette, hogyan hatott tavaly október óta a globális pénzügyi-gazdasági válság Magyarországra, és összefoglalta az új kormány válságkezelő intézkedéseit, valamint azok eredményeit. A tájékoztatás szerint a befektetők azután is érdeklődtek, hogy milyen lesz a helyzet a választások után Magyarországon. Bajnai Gordon erre válaszolva közölte: szerinte az új kormánynak sem lesz a mostaniénál sokkal nagyobb mozgástere.

Elfogták a pesterzsébeti gyilkosság gyanúsítottját

Elfogta a rendőrség a fővárosban a pesterzsébeti gyilkosság miatt keresett Sztojka Csabát - tudta meg az InfoRádió. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette az értesülést, de részleteket nem kívántak közölni. A 34 éves férfi a gyanú szerint szeptember 4-én bántalmazott Pesterzsébeten, egy élelmiszerbolt előtt egy 53 éves férfit, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.

Új rektor a Selye János Egyetemen

Megnyitották az új tanévet a révkomáromi Selye János Egyetemen. Az ünnepség előtt beiktatták hivatalába az intézmény új rektorát, Tóth Jánost, valamint a három egyetemi kar dékánjait. A Selye János Egyetem a szlovák oktatási minisztérium döntése értelmében a 2010/2011-es tanévtől ugyanezen a néven, de főiskolaként működik majd.

Takarékossági kormánycsomag Csehországban

Csehországban nagyszabású takarékossági intézkedéscsomagot hagyott jóvá a kormány. Jan Fischer miniszterelnök azt mondta: ha az indítványt a képviselőház is jóváhagyja, a költségvetési hiány az idei várható 230 milliárd koronáról jövőre mintegy 155 milliárd koronára csökkenne. Hozzátette: a takarékossági intézkedéscsomag vitája után döntenek arról, hogy ez a kormány folytatja-e a válságkezelést Csehországban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem fenyegetnek lemondással. A képviselőház gyorsított eljárásban csütörtökön kezdi tárgyalni a csomagot Prágában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×