eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Leader és az ötszáz millió forint

A Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a magyarországi Leader közhasznú szervezetnek utalt 500 millió forint miatt. Gráf József agrárminiszter szerint az összeget nem fiktív célra utalták át.

December 22-én átutaltak 500 millió forintot a magyarországi Leader közhasznú egyesület számlájára. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a szervezet egyéni kérelmére döntött a soron kívüli támogatás átutalásáról abból a célból, hogy kommunikációs kampányt indítsanak a nemzetközi válság hatásairól vidéken.

Az 500 millió forintból 60 milliót egy megalapozó tanulmányra, 50 milliót egy honlap üzemeltetésére, 70 milliót a módszertani háttér kidolgozására, 50 milliót a konzultációkra, 100 milliót a megyei, 20 milliót pedig az országos rendezvények lebonyolítására, 60 milliót a tájékoztató kiadványokra, 50 milliót az összefoglaló tanulmányra és 40 milliót a projekt-menedzsmentre adtak.

A parlamentben az ügyet felhozó fideszes Font Sándor Gráf József agrárminiszterhez intézte a kérdést, hogy nem tartotta-e aggályosnak, megkötni a szerződést - a képviselő szerint - láthatóan fiktív tevékenységre?

Csak nem azért lett ilyen fontos ez az egyesület, mert Kazár településen, a Diófa utca 13-ban nem csak ezt az egyesületet jegyezték be annak idején, hanem Ficsor Ádám volt titokminiszter által a szocialista kötődésű Balegyenes Munkacsoportot is? Miniszter úr, csak nem a választásokban szánnak ennek az egyesületnek valami szocialista propaganda szerepet az 500 millió forintos támogatással? - tette fel kérdéseit a képviselő.

Válaszában Gráf József agrárminiszter elmondta, hogy a válságkezelés sikere érdekében az információk helyi szereplőkhöz juttatására is külön figyelmet fordított a kormány, ennek forrása pedig nem a tárca volt, hanem a kormányzat. Ráadásul, tette hozzá, a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület már korábban, több kormányzati fejlesztésnél is megvalósított kommunikációs, képzési, szervezési programokat.

Gráf József kiemelte: az egyesület az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében az ország teljes területét lefedve, 96 helyi akciócsoporttal áll szakmai kapcsolatban a megyei irodáin keresztül.

Font Sándor a választ nem fogadta el, a parlament azonban 181 igen, 163 nem és két tartózkodó szavazattal jóváhagyta. A képviselő úgy fogalmazott: véleménye szerint pénzlopásról van szó, ami miatt a legfőbb ügyészhez fordul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×