Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Leader és az ötszáz millió forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a magyarországi Leader közhasznú szervezetnek utalt 500 millió forint miatt. Gráf József agrárminiszter szerint az összeget nem fiktív célra utalták át.

December 22-én átutaltak 500 millió forintot a magyarországi Leader közhasznú egyesület számlájára. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a szervezet egyéni kérelmére döntött a soron kívüli támogatás átutalásáról abból a célból, hogy kommunikációs kampányt indítsanak a nemzetközi válság hatásairól vidéken.

Az 500 millió forintból 60 milliót egy megalapozó tanulmányra, 50 milliót egy honlap üzemeltetésére, 70 milliót a módszertani háttér kidolgozására, 50 milliót a konzultációkra, 100 milliót a megyei, 20 milliót pedig az országos rendezvények lebonyolítására, 60 milliót a tájékoztató kiadványokra, 50 milliót az összefoglaló tanulmányra és 40 milliót a projekt-menedzsmentre adtak.

A parlamentben az ügyet felhozó fideszes Font Sándor Gráf József agrárminiszterhez intézte a kérdést, hogy nem tartotta-e aggályosnak, megkötni a szerződést - a képviselő szerint - láthatóan fiktív tevékenységre?

Csak nem azért lett ilyen fontos ez az egyesület, mert Kazár településen, a Diófa utca 13-ban nem csak ezt az egyesületet jegyezték be annak idején, hanem Ficsor Ádám volt titokminiszter által a szocialista kötődésű Balegyenes Munkacsoportot is? Miniszter úr, csak nem a választásokban szánnak ennek az egyesületnek valami szocialista propaganda szerepet az 500 millió forintos támogatással? - tette fel kérdéseit a képviselő.

Válaszában Gráf József agrárminiszter elmondta, hogy a válságkezelés sikere érdekében az információk helyi szereplőkhöz juttatására is külön figyelmet fordított a kormány, ennek forrása pedig nem a tárca volt, hanem a kormányzat. Ráadásul, tette hozzá, a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület már korábban, több kormányzati fejlesztésnél is megvalósított kommunikációs, képzési, szervezési programokat.

Gráf József kiemelte: az egyesület az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében az ország teljes területét lefedve, 96 helyi akciócsoporttal áll szakmai kapcsolatban a megyei irodáin keresztül.

Font Sándor a választ nem fogadta el, a parlament azonban 181 igen, 163 nem és két tartózkodó szavazattal jóváhagyta. A képviselő úgy fogalmazott: véleménye szerint pénzlopásról van szó, ami miatt a legfőbb ügyészhez fordul.