eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Harmincnál több embert vettek őrizetbe a teheráni tüntetéseken

Mintegy 35 embert vettek őrizetbe az iráni hatóságok pénteken egy teheráni ellenzéki tüntetésen, amelyet az al-Kudsz (Jeruzsálem) napja, a palesztinokkal való szolidaritás alkalmából rendezett hivatalos demonstrációk mellett tartottak - jelentette vasárnap az Irna hivatalos iráni hírügynökség.

Azizollah Rádzsabzadeh, a teheráni körzet rendfenntartó erőinek parancsnoka közölte ezt a számot, megjegyezve, hogy az őrizetbe vételek "köztulajdon rongálása" miatt történtek. "Motorkerékpárokat és kukákat gyújtottak fel, s erre a rendőrség azonnal közbelépett" - mondta.
Az elmúlt két és fél hónap legnagyobb tüntetését tartotta az iráni ellenzék pénteken Teheránban, az ultrakonzervatív rezsim hívei azonban rátámadtak a megmozdulásokon megjelenő Mohammed Hatami reformer exelnökre és Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezetőre is. Az ellenzéki erők néhány helyen összetűztek a biztonsági erőkkel. Teherán egyik központi terén, a Haft-e Tiren a könnygázt is bevető biztonságiak bottal ütlegelték a tüntetőket.

Ez volt az első alkalom július 9-e óta, hogy az ellenzék ismét tömegesen tiltakozott Mahmúd Ahmadinezsád elnök június 12-i
újraválasztása ellen, s éltette a hatóságokat választási csalással vádoló mérsékelt Muszavit.

Az ellenzék annak ellenére tartotta meg előre bejelentett felvonulásait, hogy a konzervatív vallási vezetők és a Forradalmi Gárda óva intett mindenkit a kormányellenes tüntetésektől, "a cionista rezsim (Izrael) támogatásától", és szigorú fellépést helyezett kilátásba a törvények megsértőivel szemben.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×