Németh Miklós exkormányfő: "Nem kell félteni a Fidesztől az országot"

Infostart
2009. szeptember 19. 10:46
A Népszabadság azt írja, hogy pénzügyminiszteri szemüvegen át nézve a MÁV és a közösségi közlekedés története az elmúlt másfél évtizedben kényszerű és kevés eredményt produkáló kormányzati költekezés. Németh Miklós szerint egy idő után a hatalomban levő pártnak jót tesz, ha egy kicsit átadja a kormányrudat. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy pénzügyminiszteri szemüvegen át nézve a MÁV és a közösségi közlekedés története az elmúlt másfél évtizedben nem szól másról, mint kényszerű és kevés eredményt produkáló kormányzati költekezésről. A költségvetés 1996 óta folyó áron számolva 1600 milliárd forint támogatással segítette az állami vasútvállalatot, és kevesebb mint százmilliárddal a helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető cégeket. Az idén pedig a kormány az adófizetők pénzéből 330 milliárd forintot vonatozik és buszozik el.

A Magyar Nemzet Németh Miklós volt kormányfővel közöl interjút, aki úgy reagált a lap az MSZP népszerűtlenségét firtató kérdésére, hogy egy idő után a hatalomban levő pártnak jót tesz, ha egy kicsit átadja a kormányrudat, és megkóstolja az ellenzéki kenyér keserű ízét is. Az exkormányfő a lapnak adott interjújában a közelgő választás kapcsán úgy fogalmazott, nem kell félteni a Fidesztől az országot, bár mint mondta, nem lesz könnyű dolga a következő kormányfőnek. Felidézte: húsz éve, a határnyitáskor Helmut Kohl kancellár félt attól, hogy a németek miatt ismét vér fog folyni Európában. Arra a kérdésre, hogy baloldali pártnak tartja-e a jelenlegi szocialista pártot, azt válaszolta: "Nem minősítek. Ami ma Magyarországon van, az egy furcsa politikai konstelláció. A Fidesz programjában és retorikájában sokkal több baloldalra hajló elemet lehet felfedezni, néha ugyan populista felhangokkal, mint a szocialisták elképzeléseiben. Nehéz megmondani, hogy az MSZP pontosan milyen párt. Baloldali ugyan, de nem az én felfogásom és értékrendem szerint."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
090919 BEL1 0644 Lapszemle-NZr
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást