Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokat veszíthetnek az önkormányzatok a vadonatúj rendelőikkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendelkezésre álló 280 milliárd forintból eddig 100 milliárd forintra szerződtek le az egészségügyi intézmények fenntartói az európai uniós fejlesztések során. A Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója szerint a legnagyobb gond majd az új létesítmények fenntartása lesz, ugyanis ha ez a brüsszeli pénzből megvalósuló beruházásoknál nem sikerül, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Az országban 26 helyen építenek vagy fejlesztik a sürgősségi ellátót, 16 helyen pedig a járóbeteg-szakellátást. Emellett 8 egészségügyi központ, úgynevezett egészségpólus is bővül, korszerűsödik jelenleg európai uniós támogatással - mutatott rá az InfoRádióban a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója.

A rendelkezésre álló 280 milliárd forintból eddig több mint 100 milliárd forintra szerződött a hatóság az önkormányzatokkal vagy azok társulásaival. A szerződéseket zömében 2007-ben és 2008-nan kötötték a fenntartók.

A legtöbb helyhatóságnak az 5-10 százalékos önrész - ami 2 és 80 millió forint között alakult - biztosítása is nagy erőfeszítéseket kívánt, de vállalták, mert a források nagyrészt olyan településekhez kerültek, amelyeken korábban nem volt például járóbeteg-szakellátó.

Csakhogy nem elég a létesítményeket felépíteni, később működtetni is kell azokat, ez pedig a fogyatkozó források miatt egyre nehezebb lesz az önkormányzatoknak - hangsúlyozta Köpeczi-Bócz Tamást. Köpeczi-Bócz Tamást, a Humán Erőforrások Programok Irányító Hatóságának igazgatóját hallották.

Ha ez nem sikerül a fenntartóknak, vissza kell fizetniük az uniós forrásokat.

Hanganyag: Németh Zoltán