Rohamosan terjed az új vírus - jó tanácsok a megelőzésére

Infostart
2009. szeptember 18. 16:00
Gyorsan terjed az új influenza vírusa, a legfertőzöttebb régióban, Közép-Magyarországon egy hét alatt megháromszorozódott a háziorvoshoz fordulók száma, így itt már járványról beszélnek a szakemberek. Az országos tiszti főorvos azt tanácsolja: az is oltassa be magát az új influenza ellen, aki bizonytalan abban, hogy megfertőződött-e, és az is, aki már átesett a betegségen.

Mindenkinek ajánlja az új influenza elleni védőoltást az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc az InfoRádióban elmondta: felesleges teszteket végeztetni arról, megvan-e bennük az ellenanyag, hiszen semmilyen egészségi következménye nincs annak, ha egy, a betegségen átesett embert oltanak be.

Hozzátette: a vírusnak már 10 különböző variánsa létezik, a vakcina pedig átfogó védelmet ad. Aki nem adatja be magának, mert már átesett a betegségen, annál újra jelentkezhet a betegség.

Az új influenza lappangási ideje 1-4 nap, ritkán 7 napig is eltart, de ha egy beteggel való találkozás után 10 nappal sem jelentkezik a kór, kizárható, hogy elkaptuk a betegséget.

A betegek fertőzőképessége a H1N1 esetében 1,4-es, ez azt jelenti, hogy 10 beteg összesen további 14 embert betegít meg átlagosan.

Ha a kór nem jár szövődménnyel, a betegek döntő többsége egy héten belül meggyógyul.

Falus Ferenc elmondta: a betegek nagyjából egy méteres távolságon belül fertőzőképesek, de ha ráköhögik a vírust egy tárgyra, az ott megtapad, és 3-4 órán át életképes marad.

A szakember ezért azt ajánlja: naponta többször mossunk kezet, jó alaposan. Azután is tisztálkodjunk, hogy vásárolni voltunk, tömegközlekedési eszközön utaztunk, de étkezés előtt is, vagy azelőtt, ha megvakarnánk a szemünket.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást