eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

ÁSZ-kritika: Komoly kockázatok vannak a jövő évi büdzsében

Komoly kockázatok vannak a 2010-es költségvetés bevételeivel - véri az Állami Számvevőszék elnöke. Kovács Árpád elképzelhetőnek tartja, hogy az ÁSZ ellenőrzési jogköre kiterjed az állami cégekre.

A Népszabadság mai számában exkluzív interjút közöl az Állami Számvevőszék elnökével. Kovács Árpád úgy látja: a 2010-es költségvetés bevételeinél komoly kockázatok vannak. A szervezet elnöke rendjén valónak tartja az állami, önkormányzati cégvezetők fizetéseinek nyilvánosságra hozatalát, elképzelhetőnek tartja, hogy a közelmúlt botrányaiból okulva az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogköre kiterjed az állami cégekre. Olyanokra, mint a MÁV, vagy a BKV. Arra a kérdésre, hogy miként festené le a világ, ezen belül a magyar gazdaságok, azt válaszolta, hogy elsőként kezdeni kell valamit a kialakult globális aszimmetriával, amikor az egyik oldalt a bővülő jövedelmek, a másikat a rohamosan csökkenő életszínvonal jellemzi.

A Magyar Nemzet szerint évente csaknem 700 millió forintot költenek el a Honvédelmi Minisztérium cégeinek vezetői fizetéseire. A lap az állami társaságok honlapján közzétett információkból táplálkozik. A nyilvánosságra hozott adatok persze nem a teljes valóságot mutatják, hiszen a Honvédelmi Minisztérium a cégek felső vezetőinél a bruttó alapbérek mellett általánosak lehetnek a nagy összegű prémiumok, amelyek a legtöbb esetben a 12 havi bér 50%-át teszik ki. A prémium esetenként több mint 10 millió forint is lehet. Nem ritkák a vaskos végkielégítések sem, létezik például olyan divízióvezető, aki a fizetésének tízszeresét vehetné fel, ha önhibáján kívül kellene távoznia.

Az index.hu szerint Bajnaival kampányolna az MSZP. Fontos kérdés, hogy miként lehetne eladni a szocialista programot. Ennek technikai lebonyolítása egyszerűbb: a kampányért jelenleg Szigetváry Viktor miniszterelnöki kabinetfőnök felel, a Szekeres Imre szocialista elnökhelyettes vezette választási előkészítő bizottság tagjaként. Az index.hu úgy tudja: Szigetváryval párban dolgozik majd Gyurkovics Tamás, aki elsősorban politikai beszédíróként ismert. Viszont a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs igazgatójaként is dolgozott, emiatt sokan Bajnai emberének könyvelik el. Annyi bizonyos, hogy aktívan részt vállat a Bajnai stáb munkájában, amikor Bajnait hozta be miniszterelnöknek az MSZP:

A Napi Gazdaság szerint jövő hét kedden hirdeti ki a Gazdasági Versenyhivatal azt a döntését, amely több, mint másfél éves vizsgálat után arra ad választ, hogy valóban korlátozza e az elfogadó bankok közötti piaci versenyt az, hogy egy megállapodás alapján a bankok a kártyakibocsátás költségeit fedezendő egységes interchange díjat számolnak fel a kártyás vásárlások után. A hatóság 23 pénzintézet, és két nagy kártyatársaság ellen indított vizsgálata kimondja: maga az interchange díj korlátozza a versenyt, mivel annak mértéke a kártyaelfogadó kereskedők által az elfogadó bankok felé fizetett díj alsó korlátjaként funkcionál.

A Világgazdaság szerint jelentősen átalakulhat a hazai vasúti vontatási piac az elkövetkezendő években. A MÁV Cargo ugyanis egyre kevésbé kíván a MÁV Trakció Zrt. szolgáltatásaira támaszkodni. Olyannyira, hogy 2012-ben már saját mozdonyai mögé kötné szerelvényeit. A Trakció szélsőséges esetben 3 év alatt elveszítheti piaci hatodát. Márkus Imre, a MÁV Trakció vezérigazgatója azt reméli, hogy a Cargo 2012 után is cége ügyfele marad, ennek érdekében kész hozzáigazítani szolgáltatásait a Cargo vontatási igényeihez, minőségi elvárásaihoz. A Cargo vezérigazgatója sem elsősorban saját mozdonyparkot akar, hanem minőségi szolgáltatást, reális áron.

A portfolio.hu szerint a reménytelenségbe süllyedtekkel a bankrendszer sem tud mit kezdeni. Miért kell a jó adósoknak fizetni az rossz adósok helyett? Mennyit fizet be az MKB a krízisalapba? Mi lesz a bank jövője Magyarországon? Miért nem engedheti el egy a bank az adós hitelét? Megoldja-e a magatartási kódex a problémákat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad exkluzív interjújában Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×