Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A munkáltatók szerint nem reális a 80 ezres minimálbér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkáltatók szerint nem reális a munkavállalók bruttó 80.000 forintos minimálbér-javaslata - mondta az oldal képviseletében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Dávid Ferenc emlékeztetett: tavaly egy százalékos GDP-csökkenés mellett emelték 3,5 százalékkal, 69.000-ről 71.500 forintra a bruttó minimálbért. A munkavállalói oldal javaslata a minimálbér 80.000 forintra való emeléséről - hasonló 2010-re prognosztizált GDP-csökkenéssel - több mint 10 százalékos emelést jelentene, és ez a jelenlegi gazdasági helyzetben nem reális.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a kormányjavaslat alapelvével, amely szerint 2010-től csak az alacsony kereseti sávokban növekedne a bruttó kereset. Mindkét oldal korrektnek nevezte a kormány előterjesztését. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke hozzátette: a differenciálás igényét értik és szükség is van rá, de másként kell ezt végrehajtani.

Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: elfogadják azt a kormányzati ajánlást, hogy az alacsonyabb keresetűek magasabb béremelést kapjanak jövőre, azt viszont elutasítják, hogy a magasabb jövedelműeknél ne legyen emelkedés.