Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adományokból építenének mentőkutya-kiképző központot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közadományokból építene mentőkutya-kiképző központot a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke. Balázs László az InfoRádiónak elmondta: Magyarországon nincs megfelelő hely a mentőkutyák képzésére, csak épületek bontásánál, ideiglenesen gyakorolhatnak a kutyákkal.

Papíron sok mentőkutya van Magyarországon, de kevés lehetőség áll rendelkezésre a kutyák folyamatos képzésére - mondta az InfoRádiónak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke. Balázs László kiemelte: csak épületek bontásánál, ideiglenesen gyakorolhatnak a kutyákkal, ezért fontos lenne, hogy legyenek épített műromok, ahol mindennap tréningezhetnek.

A szolgálat elnöke közölte: már építenek egy ilyen létesítményt, ahol egy több mint 300 méternyi csőrendszerben gyakorolhatják a kutyák, hogyan lehet kimenteni egy összedőlt épületből az embereket. Emellett szükség lenne egy imitált versenypályára, mert a mentőkutyákkal viadalokon is részt vesznek - tette hozzá.

A Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy 3300 négyzetméteres kiképző központ létesítését tervezi, ehhez várja az 5 ezer forintos adományokat - emelte ki az elnök.

Balázs László szerint Pest megyében 15-20 mentőkutyával minden feladatot meg tudnának oldani.

A mentőkutyák képzése egyébként már 7-8 hetes korukban elkezdődik, és 1,5-2 éves korukra érik el a bevethető kort. A kutyákkal napi szinte 2-4 órát kell dolgozni, mivel folyamatosan előkerülhetnek újabb és újabb problémák és feladatok - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa