Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A válság ellenére követi az inflációt az MNB vezetőinek fizetése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogosan elvárható valamiféle önkorlátozás a jegybank vezetőinek fizetésében - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Fröhlich Péter, a P & Bert csoport ügyvezető igazgatója. Simor Andrásnak és helyetteseinek ugyanis inflációkövető javadalmazást biztosítanak a jogszabályok, így a válság idején is nőtt a fizetésük.

Nyugaton is előfordul, hogy a nemzeti bank vezetése fizetésének emelkedése követi az infláció változását: mivel a jegybank az egyik legkiemeltebb pénzügyi szervezet, az elnökség függetlenségét kiemelkedő javadalmazással is igyekeznek biztosítani - mondta az InfoRádiónak a P & Bert csoport ügyvezető igazgatója.

Fröhlich Péter szerint ugyanakkor - mivel a jegybank még hatással is van az infláció mértékére - jogosan elvárható lenne valamiféle önkorlátozás a fizetésekben. "Különös tekintettel arra, hogy a forintárfolyam alakulása nyomán százezreknek nőttek meg a devizahitelezési költségei" - tette hozzá.

A P & Bert csoport ügyvezető igazgatója megjegyezte: az utóbbi egy évben már nem csatolnak automatikusan inflációkövető javadalmazást biztosító kiegészítő záradékot a felsővezetői szerződésekhez. Nem mindenkiből vált ki pozitív reakciót, különösen a mostani gazdasági helyzetben, ha ilyen klauzuláról hall - mondta Frölich Péter.

Az emelésnél a konvergenciaprogram adatait vették alapul

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya azt közölte: az elnök és az alelnök keresete az Európai Bizottságnak benyújtott konvergenciaprogramban az idei évre megállapított inflációs adatnak megfelelően emelkedett, és nem a tényleges fogyasztói árindexnek megfelelően.

Közlésük szerint az idei évtől a jegybank elnöks és két alelnöke a nettó jövedelmének 10 százalékát az Alapítvány a Közjóért számára ajánlotta fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád