eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felfüggesztett börtönt javasolt az ügyész Budaházynak

Felfüggesztett börtönt javasolt az ügyész vádbeszédében az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgynek a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint Budaházy 2006 őszén és 2007 tavaszán tucatnyi, interneten közzétett írásában buzdított a kormány és az Országgyűlés erőszakkal történő elkergetésére.

Budaházy az eljárás során nem tagadta le az írásokat, de azt hangoztatta, hogy nem bűnös, csak élt a véleményszabadság jogával.

A szerdai tárgyaláson a néhány hónapja országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekményekkel meggyanúsított Budaházy Györgyöt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, kommandósok sorfala mögött kísérték a tárgyaló terembe. Eközben a vádlottat szimpatizánsai fennhangon üdvözölték: "Éljenek a hősök!" és "Kitartás Gyuri!" a tárgyaló teremben.

Ugyanakkor az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést indítványozott, mert álláspontja szerint Budaházy csupán élt a véleményszabadság jogával, és ha a hasonló írásokat a büntetőjog eszközével üldöznék, akkor megszűnne a jogállam.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd szerint a bíróságoknak ebben a perben arról kell dönteniük, hogy hol húzódnak a közéleti-politikai viták, küzdelmek büntetőjogi határai. A rendszerváltás óta az alkotmányos rend elleni bűncselekményeknek nincs bírói gyakorlata, leszámítva a nemrégiben elhunyt Ekrem Kemál György egy évtizeddel ezelőtti ügyét.

Az ügyvéd perbeszédében kitért arra, hogy álláspontja szerint Budaházy inkriminált írásai nem eléggé konkrétak és közvetlenek ahhoz, hogy egy állam elleni bűncselekménynek akár az előkészületét megállapítsák azokkal kapcsolatban. Budaházy György az eljárás során nem tagadta, hogy ő a szerzője az írásoknak, de álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt.

Az eljárásban egyszer már született elsőfokú döntés, amely felmentő volt, ám azt a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×