eur:
394.4
usd:
371.39
bux:
66942.82
2024. április 16. kedd Csongor

Csaba László: A költségvetés nem teremt bizalmat

A 2010-es költségvetés nem teremt bizalmat, mivel nem derül ki belőle, hogy miből lesz növekedés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. A kiadások lefaragása helyes, de kevés, amelyet a kiadási oldalon olyan megszorítás követ, ami egészében a fűnyíró elvet követi. De nem is tehet mást - tette hozzá az egyetemi tanár.

Nem igazán látni a 2010-re tervezett költségvetésben, hogy mely intézkedések serkentik a növekedést - mondta Csaba László.

A közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a büdzsé fő célja a meghatározott, 4 százalék alatti hiánycél elérése, ennek érdekében lefaragnak a kiadásokból, ami helyes. De a visszaesés mértéke 6,7-7,5 százalékos, vagyis ehhez képest fele akkora megszorítást tartalmaz a költségvetés - tette hozzá.

Az egyetemi tanár kifejtette: az egyensúlyjavítás nagyobbik felét bevételemeléssel kell megteremteni, ez a magyarázata, hogy egy alacsonyabb adókulccsal, de szélesebb bázissal több közterhet hajtanak be, így 2010-ben is az egyensúlyt az adók emelésével próbálják elérni. Ezt a kiadási oldalon olyan megszorítás egészíti ki, ami egészében véve egy fűnyíró elvet követ, de nem is tehet mást - vélekedett.

Csaba László hangsúlyozta: a költségvetést látva, nincs az az érzés, hogy van egy középtávú terv, ami kivezet a válságból. A büdzsé nem teremti meg a bizalmat, és nem látni, miből lesz a növekedés - emelte ki.

Az elmúlt öt év gyakorlata tér vissza, amikor várjuk, hogy a kormány tevékenysége helyett az EU vagy a világgazdaság húz ki minket a slamasztikából. Ez a naiv hit az elmúlt öt évben sem valósult meg - közölte a közgazdász.

Az egyetemi tanár szerint nem tudjuk megkerülni, hogy a jelenlegi helyzet egyik rákfenéje az, hogy a kormánynak nincs legitimációja, társadalmi felhatalmazása, parlamenti többsége és szakmai támogatottsága.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×