Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: Nem az a baj, ha egy állami cég vezetője jól keres

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem az a baj, ha a piaci versenyben részvevő, de köztulajdonban lévő vállalat vezetője jól keres, baj akkor van, ha ez nem párosul a cég jó teljesítményével - felelte újságírói kérdésre Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán, egy budapesti tájékoztatón.

"Azért kezdeményeztem, hogy hozzák nyilvánosságra az állami és önkormányzati társaságoknál felső vezetők jövedelmét és szerződési viszonyait, mert több ügy, így a BKV-nél az látszott, hogy nagyon nincs rend ebben a kérdésben" - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátetette azt is, hogy " helyenként a közpénzekkel való olyan bánásmód alakult ki, amely a pofátlanság kategóriájába esett".

Az állam dolga az, hogy ha már ez bekövetkezett, próbálja elejét venni, hogy a jövőben ne lehessen a közpénzekkel felelőtlenül bánni, ezért kellett hétfőn közzé tenni a vezetői jövedelmekről szóló információkat - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

"Azt gondolom, hogy miközben az önkormányzati vállalkozásoknál nincs a kormánynak kényszerítő ereje, az önkormányzati választásoknál a választók majd megítélhetik, hogyan bánnak az ő közpénzeikkel" - magyarázta a kormányfő.

Bajnai Gordon jelezte, hogy a kormány a saját hatáskörében tovább kíván menni, így a nemzeti vagyonkezelőnél és azoknál a minisztériumoknál, amelyek közvetlenül irányítanak állami vállalatokat nézzék meg, vajon túllépnek azokon a normákon, amelyeket korábbi kormányrendelet állapított meg, például a végkielégítések indokoltsága, mértéke, időbeli terjedelme esetében.

Az is fontos, hogy ezen a konkrét problémán túl alakuljon át az állami és önkormányzati irányítás gyakorlata, legyen átlátható és számon kérhető, legyen világos, hogy milyen elvek alapján dőlnek el a fizetések és a végkielégítések - folytatta a miniszterelnök.

A közvagyont ugyanúgy jól kell működtetni mint a magánvagyont, sőt erkölcsi alapon még jobban - jelentette ki Bajnai.

Bejelentette: felkérte a pénzügyminisztert és rajta keresztül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy a következő hetekben készítsenek részletes felmérést, és ezután a fejlett piacgazdaságokban honos vállalatirányítási gyakorlatot alakítsák ki az állami tulajdonú cégeknél.

Bajnai Gordon közölte: az a vállat, amely állami támogatást szeretne kapni, legyen az közlekedési vállalat, vagy pályázó önkormányzati vállalkozás, az alaptámogatáson túl csak akkor jöjjön többlettámogatásért, ha alkalmazza a legkorszerűbb, átlátható vállalatirányítási gyakorlatot.