Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar gyerekek az átlagnál jobban szeretnek iskolába járni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gyerekek többet isznak és dohányoznak az OECD-országok átlagánál, de jobban szeretnek iskolába járni, és jobb egészségügyi ellátást kapnak - írja a Népszabadság.

Egy friss gyerekjóléti kutatásban harminc ország adatait hasonlították össze, és hat dimenzióban vizsgálták a gyerekek jólétét: anyagi források, egészségügy, oktatás, az iskolai élet minősége, lakhatás és kockázati magatartások - vagyis az ivás, dohányzás, kamaszkori teherbe esés - tekintetében.

A Magyar Nemzet arról tájékoztat, hogy megdöbbentően olcsón eladó a nyírábrányi kastély: az ezerkétszáz négyzetméteres ingatlanért és a hozzá tartozó 23 hektáros, nagyrészt erdős, ősfás területért 43 millió forintot kér a helyi önkormányzat. A településen többen értetlenül állnak az alacsony kikiáltási ár előtt, szerintük ennyiért bűn eladni az ingatlant, ami amúgy is Nyírábrány büszkesége. Szilágyi Mária polgármester szerint azonban a kastély annyit ér, amennyit adnak érte, és ha nem kel el, akkor az épület menthetetlenül tönkremegy. Összehasonlításként: ugyancsak Nyírábrányban 40 millió forintért kínálnak egy családi házat, műhellyel és egy kereskedelmi egységgel.

A Világgazdaság a Vidám Park szomorkás szezonjáról számol be: a két éve érkezett új menedzsment által elindított nagyszabású fejlesztések ellenére a múlt évi kiemelkedő eredményhez képest az idén körülbelül 10-15 százalékkal csökkent a látogatók száma. Az idén így maximum nullszaldóra számít a cégvezetés, jövőre pedig gyorséttermet nyitnak, és egy újabb hullámvasút beszerzésének a lehetőségét is mérlegelik.

Az Index nem tudja eldönteni, hogy 4,2 milliárdot spórol, vagy pazarol az Magyar Televízió. Az MTV kettes programja ugyanis új műholdra költözik, és ezzel felére csökkentették a jeltovábbítás eddig 1,2 milliárd forintos költségét. Így elvileg hét év alatt 4,2 milliárdot spórolnak. Viszont ha másképp nézzük, pont ugyanennyit dobnak ki az ablakon, hiszen nincs is szükségük műholdhelyre. A cég egyetlen érve a műholdas sugárzás mellett az, hogy az analóg rendszer lekapcsolása - azaz 2012 után - a határ menti, erdélyi, felvidéki, vajdasági területeken nem lehetne fogni a közszolgálati adó műsorát. A gond az, hogy a médiatörvény szerint a Duna Televíziónak kellene kiszolgálnia a határon túli magyarokat, az MTV-nek pedig Magyarországra kellene koncentrálnia. A munkamegosztás helyett azonban most konkurál egymással a két adó, ez pedig kétszer annyi költséget jelent.