eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

A mentelmi bizottság újabb iratokat kér be a két MDF-es ügyében

Két hét múlva ül össze újra az Országgyűlés Mentelmi-, Összeférhetetlenségi- és Mandátumvizsgáló Bizottsága, miután a mai zárt ülésen nem döntöttek Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztéséről. A testület újabb iratokat kér be az ügyészségtől - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője, aki szerint a döntés csupán időhúzás.

A mentelmi bizottság két héten belül újra összeülhet Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi ügyében - mondta Géczi József Alajos, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság zárt ülését követően újságíróknak kedden Budapesten.

A szocialista politikus közölte: a bizottság az ügyrendi döntés alapján a legfőbb ügyésztől további iratokat kér be a két MDF-es politikus ügyében. Erre azért van szükség, tette hozzá, hogy az ügyészség világítsa meg a gyanúnak azt a részét, amely a kényszerítésre vonatkozik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy pontosan milyen iratokat kérnek az ügyészségtől, Géczi József Alajos azt válaszolta: a legfőbb ügyésznek írnak először levelet, és majd utána tájékoztatják a sajtót is.

Elmondta még, hogy Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő ügyében a bizottság úgy döntött, hogy nem javasolja az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A politikust Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és Szilvásy György volt titokminiszter jelentette fel. A két tárcavezető Szijjártó Péternek azt a nyilatkozatát sérelmezte, mely szerint törvénytelenül hallgattak le, figyeltek meg ellenzéki parlamenti képviselőket az UD Zrt. ügyében.

Arató Gergely mentelmi jogának felfüggesztését szintén nem javasolja a bizottság - mondta. Hozzátette: az oktatási minisztérium államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését azért kérték, mert egy családi rendezvényen gyereke égési sérülést szenvedett.

Cser-Palkovics: Időhúzás

"Ha ezekre az iratokra szükség van, akkor miért nem lehetett júliusban megtartani a bizottsági ülést, és miért nem lehetett az iratokat akkor bekérni?" - tette fel a kérdést Cser-Palkovics András. Véleménye szerint egyértelmű, hogy az "MSZP a titkosszolgálatokat politikai céljaira használja fel", és az is egyértelmű, hogy ebben "az MDF az MSZP bűntársa".

Kiemelte: közvádas ügyekben nem szokás, hogy a mentelmi bizottság iratokat kér be az ügyészségtől.

Az MSZP és az MDF közösen megakadályozták, hogy ez az ügy oda kerüljön, ahova való, az igazságszolgáltatás elé - jelentette ki az ellenzéki képviselő.

Újságírói kérdésre a fideszes képviselő közölte: a bizottság ellenzéki tagjai nem értik pontosan, hogy a szocialisták milyen iratokat kérnek még az ügyészségtől.

Sem Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki maga is tagja a mentelmi bizottságnak, sem Herényi Károly MDF-es politikus nem kívánt nyilatkozni a sajtónak a döntés után.

A legfőbb ügyész az UD Zrt.-vel kapcsolatban folyó eljárásában kérte ki a két MDF-es képviselőt, mert szerinte személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés büntetésével lehet őket meggyanúsítani.

Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ugyanezen a napon Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×