Katona Béla az Országgyűlés új elnöke

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 14. 19:00
A szocialista Katona Bélát választották az Országgyűlés új elnökévé. Katona Bélát 319 igen 22 nem mellett, titkos szavazáson választották meg házelnöknek, miután Szili Katalin (MSZP) hétfőn lemondott a posztjáról.

Megválasztása után a frakcióvezetők, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin volt házelnök is gratuláltak Katona Bélának. A titkos szavazás eredményhirdetését a díszpáholyból követte nyomon Sólyom László köztársasági elnök.

Az eredményhirdetést követően Sólyom László és Katona Béla fejbólintással üdvözölték egymást.

A közjogi méltóságok közül az államfőn kívül a legfőbb ügyész volt jelen a plenáris ülésteremben.

Szili Katalin szeptember 14-én távozott hivatalosan is a házelnöki posztról. Szándékát az MSZP július eleji kongresszusán jelentette be, ahol döntését azzal indokolta, hogy a baloldal újjáépítésében kíván részt venni.

A legfontosabb feladat, hogy a tavaszi választásokig biztosítva legyen a parlament folyamatosan működőképessége - közölte megválasztását követően Katona Béla.

A szocialista politikus a ciklusban hátralévő idejében kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy miként lehet a szakmai, társadalmi és civil szervezeteket az eddiginél hatékonyabban bekapcsolni a parlamenti döntés-előkészítő folyamatába.

Hangsúlyozta, hogy személyesen is szeretne részt venni abban a munkában, amely során találnak néhány olyan, az ország jövője szempontból fontos kérdést, amiben a parlamenti pártok is egyezségre tudnak jutni az ország érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zoltán összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást