Bajnai: ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetés - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. szeptember 14. 21:07
Ha jól teszi a dolgát a kormány, akkor a jövő évi lesz az utolsó, a globális gazdasági problémák miatt szükséges válságkezelő költségvetés Magyarországon - mondta szezonnyitó parlamenti beszédében a miniszterelnök.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az őszi ülésszak kiemelt feladata a költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt be kell betonozni a büdzsében. Mint mondta: a 2010-es költségvetés még sok áldozatot kér, még a válságkezelésről szól, de már a növekedést alapozza meg. A Fidesz elnöke szerint a jövő évi költségvetés nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország gazdasági válságát. Orbán Viktor a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának évadnyitó, zárt frakcióülése után azt mondta: ha a büdzsé tervezetét ebben a formában fogadja el a parlament, az azt jelenti, hogy sok iskolát zárnak be, az egészségügyi intézmények, kórházak és rendelők pedig nem fogják tudni ellátni a betegeket.

Katona Béla az Országgyűlés elnöke


Megválasztotta a szocialista Katona Bélát házelnöknek az Országgyűlés. A volt frakcióvezető-helyettest a törvényhozás 319 tagja támogatta, 22-en ellene szavaztak. A 65 éves politikus 1990 óta országgyűlési képviselő. Politikai karrierjének befejezése lesz a parlament elnöki tisztsége, mivel már korábban jelezte, hogy a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul. Az Országgyűlés eddigi elnöke, Szili Katalin a parlament plenáris ülésén mondott búcsúbeszédében politikai indítékokkal, személyes és lelkiismereti okokkal magyarázta döntését.

Sólyom László a minőségi oktatásért

A teljes oktatási rendszer minőségi megújítását szorgalmazta a köztársasági elnök. Sólyom László a Néprajzi Múzeumban, miután az oktatási és kulturális miniszterrel egyetemi tanári kinevezéseket adott át, úgy fogalmazott: korábban tartózkodott az ilyen jellegű megszólalásoktól, ám most úgy érzi, szót kell emelnie az oktatás minősége érdekében. Az államfő szerint két fontos tanulságot kell levonni; az egyik, hogy a külső körülmények dacára a professzoroknak, oktatóknak fontos feladata, hogy egyéni teljesítményükkel példát mutassanak a diákoknak, a másik pedig, hogy felesleges önmagukban vizsgálni a felsőoktatás hibáit, hiszen az egész rendszer komoly hiányosságokat mutat.

Készül a banki magatartáskódex

A lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is kiterjesztené a banki magatartáskódexet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet elnöke az InfoRádióban megerősítette, hogy szakértői szinten megegyezés született a dokumentum szövegéről. Farkas Ádám közölte: a kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a problémás hitelek kezelését. Hangsúlyozta: a kódexben a bankok önkorlátozást vállalnának a szerződésmódosítások, és a díjtételek bizonyos vonatkozásaiban. A PSZÁF elnöke szólt arról is, hogy a magatartáskódex szövegét és az ahhoz csatlakozott bankok, illetve pénzügyi szolgáltatók listáját nyilvánosságra hozzák.

Lemondott a Bankszövetség éléről Felcsuti Péter

A Magyar Bankszövetség tudomásul vette Felcsuti Péter elnök lemondását, és október 7-ére összehívta a tisztújító elnökségi ülést. A testület közleménye szerint az új elnök megválasztásáig Patai Mihály alelnök vezeti a Magyar Bankszövetséget. Felcsuti Péter lemondását azzal indokolta, hogy nem ért egyet a szervezet néhány meghatározó tagjának véleményével egyes stratégiai kérdésekben. A Raiffeisen Bank vezérigazgatójának közleményéből az nem derül ki, hogy a bankok magatartási kódexével kapcsolatos-e a véleménykülönbség.

Új típusú influenza: egyre több a beteg gyerek

Az új típusú influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást egy szegedi középiskolában - közölte a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője. Tombácz Zsuzsanna elmondta: egy háziorvos jelzése alapján csütörtökön kezdett el az ÁNTSZ vizsgálódni a középiskolában, ahol több diák felső légúti megbetegedésre panaszkodott. A főorvos tájékoztatása szerint a járványügyi vizsgálat során három diáktól vettek mintát, és mindháromnál kimutatták a H1N1-es vírus jelenlétét. Az iskolából csütörtökön 49-en, pénteken 61-en hiányoztak, hétfőre azonban már 20-szal csökkent a betegség miatt otthonmaradt diákok száma. A megbetegedések enyhe lefolyásúak, kisebb lázzal, köhögéssel járnak, egyelőre senki sem került kórházba.

Elbúcsúztatták Kishonti Ildikót

Családtagjai, barátai, pályatársai, kollégái búcsúztatták el Kishonti Ildikó színművészt a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában. A művésznő augusztus 30-án, életének 62. évében hunyt el. Kishonti Ildikó a Színház- és Filmművészeti Főiskola musical szakán végzett 1977-ben. Dolgozott a Mafilm színtársulatában, játszott Győrött és Szolnokon. Budapesten tagja volt a Fővárosi Operettszínháznak és a Honvéd Művészegyüttesnek is. Hosszan tartó, súlyos betegség után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének szeretetkórházában hunyt el.