MSZP: a válság még nem érte el mélypontját

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 13. 15:00
A Bajnai- kormány és az MSZP tudatában van annak, hogy a világgazdasági válság még nem érte el a mélypontját; több intézkedés mellett a kormány azzal foglalkozik, amiről Dominique Strauss-Kahn beszélt - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek vasárnap reagálva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Der Spiegelnek adott interjújára.

Tukacs István elmondta: a kormány intézkedéseket tervez és hoz a pénzügyi rendszer szabályozásával kapcsolatban.

Ennek elemei között szólt a bankokkal közös etikai kódex elfogadásáról, mint mondta: ez a banki ügyfeleket védelmezi.

A kormány tervei között szerepel a PSZÁF megerősítése, hogy az erőteljes szakmai felügyeletet gyakorolhasson a hitelező szervezetek felett - közölte a szocialista politikus.

Hozzátette: külön figyelmet fordítanak a bankokon kívül a hitelközvetítő társaságokra is, amelyek szembetűnően tisztességtelen gyakorlatot folytattak az elmúlt időszakban, és hozták reménytelen helyzetbe ügyfeleik ezreit.

Dominique Strauss-Kahn a Der Spiegelnek azt mondta: a gazdasági válságnak nincs még vége, ezért további lépéseket kell tenni a pénzügyi piacok szabályozása érdekében; további lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a bankvezetők prémiumait, és enyhítsék a kockázatokat a bankszektorban.