eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Az SZDSZ továbbra is kiáll a levélben ajánlás rendszere mellett

A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja az ajánlószelvények rendjének átalakítását és továbbra is a válaszborítékos rendszerre áttérést szorgalmazza - közölte az SZDSZ.

A liberális párt üdvözli az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az ajánlószelvények gyökeres átalakítását célzó szándékát, mivel "több alkalommal is meggyőződhettünk arról, hogy ez a rendszer nehezen átlátható, egyes elemei esélyegyenlőtlenséget teremtenek, és visszaélésekre adnak lehetőséget". A párt ezért javasolja a válaszborítékos rendszer bevezetését - írták közleményben.

A párt emlékeztetett rá: az OVB egy kauciós szisztéma kialakítására tett javaslatot, "amely alkalmas lehet a változtatásról szóló párbeszéd elindítására", de - mint írták - a javaslat több, fontos kérdést is felvet. Ilyennek fontos kérdésnek nevezik, hogy milyen feltételekkel, milyen összeget kellene letétbe helyezni a választáson indulni szándékozóknak. Hozzátették: adatvédelmi, illetve a választás titkosságát érintő szempontok okán kell részletesen megvitatni a másik, szintén az OVB-től származó javaslatot, amely ajánlási ívekkel szeretné felváltani az ajánlószelvények rendszerét.

Az OVB a június 7-ei európai parlamenti választás tapasztalatairól készített országgyűlési beszámolójában foglalkozott az ajánlószelvények kérdésével és megerősítette a 2006-os választások után megfogalmazott álláspontját, amely szerint az ajánlószelvények rendjét el kellene törölni, és azt egy kauciós megoldással (letétbe helyezett összeggel, ami a bejutási küszöb átlépése esetén visszajárna) kellene kiváltani, vagy az érvényességet technikailag és jogilag jobban ellenőrizhető ajánlási ívekkel felváltani.

A liberális párt emellett továbbra is megfontolásra ajánlja korábbi javaslatát, amely szerint az OVB az ajánlószelvényekkel együtt egy megcímzett, díjmentesen visszaküldhető borítékot is küldene a választóknak, amelyben a választók postázhatnák a már kitöltött ajánlószelvényeket az OVB-nek.

A párt szerint ez a módszer egyszerre jelentené a jelenleg fennálló problémák - mint a választókat fölöslegesen zaklató aktivisták, illegális adatbázis-építés veszélye, a nagy pártok "túlgyűjtő" gyakorlata és a gyűjtésre fordított költségek átláthatatlansága - megoldását, és "hozna valódi változást az aktuális gyakorlat minimális átalakításával".

Az SZDSZ vasárnapi közleményében azt írta, az OVB másik, a kampánycsend intézményének felülvizsgálatára vonatkozó felvetése szintén valós problémát fogalmaz meg, de az SZDSZ nem egyszerűen részelemeket, hanem kampánytechnikai és etikai szempontokat egyaránt érvényesítő, átfogó változtatást tartana szükségesnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×