Az SZDSZ továbbra is kiáll a levélben ajánlás rendszere mellett

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 13. 11:10
A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja az ajánlószelvények rendjének átalakítását és továbbra is a válaszborítékos rendszerre áttérést szorgalmazza - közölte az SZDSZ.

A liberális párt üdvözli az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az ajánlószelvények gyökeres átalakítását célzó szándékát, mivel "több alkalommal is meggyőződhettünk arról, hogy ez a rendszer nehezen átlátható, egyes elemei esélyegyenlőtlenséget teremtenek, és visszaélésekre adnak lehetőséget". A párt ezért javasolja a válaszborítékos rendszer bevezetését - írták közleményben.

A párt emlékeztetett rá: az OVB egy kauciós szisztéma kialakítására tett javaslatot, "amely alkalmas lehet a változtatásról szóló párbeszéd elindítására", de - mint írták - a javaslat több, fontos kérdést is felvet. Ilyennek fontos kérdésnek nevezik, hogy milyen feltételekkel, milyen összeget kellene letétbe helyezni a választáson indulni szándékozóknak. Hozzátették: adatvédelmi, illetve a választás titkosságát érintő szempontok okán kell részletesen megvitatni a másik, szintén az OVB-től származó javaslatot, amely ajánlási ívekkel szeretné felváltani az ajánlószelvények rendszerét.

Az OVB a június 7-ei európai parlamenti választás tapasztalatairól készített országgyűlési beszámolójában foglalkozott az ajánlószelvények kérdésével és megerősítette a 2006-os választások után megfogalmazott álláspontját, amely szerint az ajánlószelvények rendjét el kellene törölni, és azt egy kauciós megoldással (letétbe helyezett összeggel, ami a bejutási küszöb átlépése esetén visszajárna) kellene kiváltani, vagy az érvényességet technikailag és jogilag jobban ellenőrizhető ajánlási ívekkel felváltani.

A liberális párt emellett továbbra is megfontolásra ajánlja korábbi javaslatát, amely szerint az OVB az ajánlószelvényekkel együtt egy megcímzett, díjmentesen visszaküldhető borítékot is küldene a választóknak, amelyben a választók postázhatnák a már kitöltött ajánlószelvényeket az OVB-nek.

A párt szerint ez a módszer egyszerre jelentené a jelenleg fennálló problémák - mint a választókat fölöslegesen zaklató aktivisták, illegális adatbázis-építés veszélye, a nagy pártok "túlgyűjtő" gyakorlata és a gyűjtésre fordított költségek átláthatatlansága - megoldását, és "hozna valódi változást az aktuális gyakorlat minimális átalakításával".

Az SZDSZ vasárnapi közleményében azt írta, az OVB másik, a kampánycsend intézményének felülvizsgálatára vonatkozó felvetése szintén valós problémát fogalmaz meg, de az SZDSZ nem egyszerűen részelemeket, hanem kampánytechnikai és etikai szempontokat egyaránt érvényesítő, átfogó változtatást tartana szükségesnek.