eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Balázs Péter: Fico nem akar teljesen szalonképtelenné válni

A magyar külügyminiszter szerint is kérdéses, hogy a szlovák fél milyen mértékben tartja be azt a 11 pontos közös nyilatkozatot, amelyet csütörtökön írt alá Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök. Balázs Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarok a két kormányfő szécsényi találkozója után nyugodtan beszélhetnek magyarul.

A szécsényi találkozó ténye lezárt egy rövid, de nehéz és káros időszakot, amely augusztus 21-étől mostanáig tartott - mondta az InfoRádióban a külügyminiszter, aki hozzátette: három hétig rendkívüli módon kiéleződött a feszültség Magyarország és Szlovákia között ám ezt a folyamatot sikerült megállítani.

Balázs Péter elmondta: Magyarország azért tett kezdeményező lépést, mert nem akart ebben a konfliktushelyzetben maradni, mivel az káros az országnak és a szlovákiai magyaroknak is. A tartósabb probléma, a nyelvtörvény ügyében Szécsényben sikerült egy olyan mechanizmust létrehozni, amely nemzetközi ellenőrzés alatt tartja a törvény végrehajtását, vagyis a világ szeme rajta lesz azon, hogy Szlovákia miként akarja állami eszközökkel befolyásolni a magyar nyelv használatát - fogalmazott a külügyi tárcavezető.

Magyarország első uniós biztosa úgy véli, a szlovákiai nyelvtörvény a levegőben lóg: jogilag ugyan érvényes, de nem alkalmazható, vagyis a Szlovákiában élő magyarok nyugodtan beszélhetnek magyarul, sőt a szécsényi találkozó óta még nyugodtabban tehetik ezt. Balázs Péter szerint azonban igazuk van azoknak, akik kételkednek abban, hogy Robert Fico betartja a Szécsényben aláírt 11 pontos megállapodást.

Nemzetközi reflektorfény


A szécsényi tárgyalásnak talán a legnagyobb eredménye az, hogy sikerült az eddigieknél jóval nagyobb nemzetközi reflektorfénybe állítani a szlovákiai nemzetiségi politikát - mondta a külügyminiszter, aki szerint Ficót az vezérli, hogy a közelgő szlovákiai választáson minél több szélsőséges szavazatot gyűjtsön be. Hozzáfűzte: a szlovák kormányfőnek azonban nem közömbös a nemzetközi közvélemény, és nem akar teljesen szalonképtelenné válni. Megtapasztalhatta, hogy Magyarország a nemzetiségi kérdés tekintetében erős, főleg akkor, ha működik a négypárti konszenzus.

Ha továbbra is ezt a nemzetközi bástyarendszert tartjuk fenn, akkor Szlovákiának nem lehet a nyelvtörvény ügyében szélsőségekre ragadtatnia magát, de ügyelni kell arra, hogy Magyarországról ne hallatszódjanak át szélsőséges, intoleráns hangok, avitt kifejezések és nacionalista jelszavak, mert ezek ártanak a szlovákiai magyaroknak - hangsúlyozta Balázs Péter.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×