Balázs Péter: Fico nem akar teljesen szalonképtelenné válni

Infostart
2009. szeptember 12. 12:29
A magyar külügyminiszter szerint is kérdéses, hogy a szlovák fél milyen mértékben tartja be azt a 11 pontos közös nyilatkozatot, amelyet csütörtökön írt alá Robert Fico szlovák és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök. Balázs Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarok a két kormányfő szécsényi találkozója után nyugodtan beszélhetnek magyarul.

A szécsényi találkozó ténye lezárt egy rövid, de nehéz és káros időszakot, amely augusztus 21-étől mostanáig tartott - mondta az InfoRádióban a külügyminiszter, aki hozzátette: három hétig rendkívüli módon kiéleződött a feszültség Magyarország és Szlovákia között ám ezt a folyamatot sikerült megállítani.

Balázs Péter elmondta: Magyarország azért tett kezdeményező lépést, mert nem akart ebben a konfliktushelyzetben maradni, mivel az káros az országnak és a szlovákiai magyaroknak is. A tartósabb probléma, a nyelvtörvény ügyében Szécsényben sikerült egy olyan mechanizmust létrehozni, amely nemzetközi ellenőrzés alatt tartja a törvény végrehajtását, vagyis a világ szeme rajta lesz azon, hogy Szlovákia miként akarja állami eszközökkel befolyásolni a magyar nyelv használatát - fogalmazott a külügyi tárcavezető.

Magyarország első uniós biztosa úgy véli, a szlovákiai nyelvtörvény a levegőben lóg: jogilag ugyan érvényes, de nem alkalmazható, vagyis a Szlovákiában élő magyarok nyugodtan beszélhetnek magyarul, sőt a szécsényi találkozó óta még nyugodtabban tehetik ezt. Balázs Péter szerint azonban igazuk van azoknak, akik kételkednek abban, hogy Robert Fico betartja a Szécsényben aláírt 11 pontos megállapodást.

Nemzetközi reflektorfény


A szécsényi tárgyalásnak talán a legnagyobb eredménye az, hogy sikerült az eddigieknél jóval nagyobb nemzetközi reflektorfénybe állítani a szlovákiai nemzetiségi politikát - mondta a külügyminiszter, aki szerint Ficót az vezérli, hogy a közelgő szlovákiai választáson minél több szélsőséges szavazatot gyűjtsön be. Hozzáfűzte: a szlovák kormányfőnek azonban nem közömbös a nemzetközi közvélemény, és nem akar teljesen szalonképtelenné válni. Megtapasztalhatta, hogy Magyarország a nemzetiségi kérdés tekintetében erős, főleg akkor, ha működik a négypárti konszenzus.

Ha továbbra is ezt a nemzetközi bástyarendszert tartjuk fenn, akkor Szlovákiának nem lehet a nyelvtörvény ügyében szélsőségekre ragadtatnia magát, de ügyelni kell arra, hogy Magyarországról ne hallatszódjanak át szélsőséges, intoleráns hangok, avitt kifejezések és nacionalista jelszavak, mert ezek ártanak a szlovákiai magyaroknak - hangsúlyozta Balázs Péter.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást