Ijedelem Washingtonban a parti őrség gyakorlata miatt

Infostart
2009. szeptember 11. 18:13
Ijedelmet keltettek az Amerika elleni 2001-es terrortámadások évfordulóján Washingtonban azok a sajtójelentések, amelyek szerint az amerikai parti őrség délelőtt tüzet nyitott egy gyanús hajóra, amely a várost átszelő Potomac folyón haladt.

A CNN is gyorshírben számolt be arról, hogy lövés dördült a folyón, percekkel azelőtt, hogy az arlingtoni megemlékezésre tartó Barack Obama elnök gépkocsija áthaladt egy közeli hídon. A Pentagonnál tartott emlékünnepségen Robert Gates védelmi miniszter is részt vett. A hírtelevíziók képeket mutattak a híd közelében köröző járőrhajókról, fegyveresekkel a fedélzetükön.

A parti őrség azonban később közölte, hogy nincs ok pánikra, csak gyakorlatot tartottak, és a manőver során nem adtak le lövéseket. A lövésekről szóló hírek úgy kaptak szárnyra, hogy a parti őrség egy rádiós üzenetváltásában a gyakorlatozókat lövésekre utasították. Azokat azonban nem adták le, és gyanús hajó sem volt a térségben - mondta a parti őrség szóvivője.

A vészhelyzetről érkezett jelentések miatt a közeli Reagan repülőtéren elővigyázatosságból több repülőgép indulását 22 percig késleltették. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei pedig megjelentek a folyónál, a helyi FBI-irodát ugyanis előzetesen nem tájékoztatták a gyakorlatról.

A CNN kommentátora szerint érthetetlen, hogy a parti őrség miért éppen szeptember 11. évfordulóján gyakorlatozik a Potomac folyón. A hírtelevízióban az is elhangzott, hogy a 2001-es merényletek után alapvetően átszervezték a szövetségi biztonsági intézményeket. Ennek során a parti őrséget az újonnan létrehozott belbiztonsági minisztérium alá rendelték, főleg azért, hogy javítsák az ügynökségek közötti információáramlást.

Nyolc évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történelmének legsúlyosabb, csaknem háromezer áldozatot követelő terrortámadása.