Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Helyreállítják a mohácsi Szabadság-szigetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
450 millió forintos összköltségű projektet indít a WWF Magyarország a mohácsi Szabadság-sziget helyreállítására. A szervezet uniós támogatást is kapott, az Európai Bizottság az összeg felét állja. Az ötéves munka célja az, hogy visszaállítsák a sziget és a mellékág korábbi, természetes állapotát.

Rehabilitálják a mohácsi Szabadság-szigetet. A település polgármestere szerint a terület az 1960-as, 70-es években még a mohácsiak "vízi paradicsoma volt", azonban az 1980-as években egy gátépítés elzárta a mellékágat, így annak vízminősége az elmúlt évtizedekben annyira leromlott, hogy a helyszín egyetlen szabadidős tevékenységre sem alkalmas.

Figeczky Gábor, a WWF természetvédelmi igazgatója azt mondta: az elkövetkezendő öt évben csaknem fél milliárd forintból visszaállítják a sziget és a mellékág korábbi, természetes állapotát.

"Mohács mellett van ez a sziget, amely a szárazfölddel egy keresztgáton keresztül érintkezik, tehát nem teljesen sziget, mert a keresztgát miatt, alatta a mellékág feliszaposodott, átalakult az élővilág, teljesen elszegényedett. Ezt a keresztgátat elbontjuk, és újra visszaadjuk a mellékágnak a mellékági jellegét" - mondta.

Sallai Zoltán Duna-kutató arról beszélt, hogy a projekttel őshonos fajok térhetnének vissza a Duna helyreállított mellékágába és a főágban is csökkenhetne a betelepített nem őshonos fajok száma.

A szakember hozzátette: a Duna magyarországi szakaszán csaknem 100 olyan mellékág van, amilyen a mohácsi szigetet körülöleli, és amelynek szintén szüksége lenne rehabilitációra.

"Kedvező vízállások esetén hamar visszaállna az élőhely, visszatérhetnek az őshonos fajok, és ez nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is kitüntetett figyelmet érdemel" - mondta Sallai Zoltán.

A mohácsi Szabadság-sziget helyreállítása az állami, az önkormányzati, valamint az üzleti és a civil szféra összefogásával valósulhat meg.