eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szorosabbra fonják a szerb-magyar kulturális kapcsolatokat

Erősíteni kell a Szerbia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokat - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere. Nebojsa Bradic hozzátette: Hiller István kulturális miniszterrel abban állapodtak meg, hogy elősegítik a két ország művészeinek és kulturális intézményeinek együttműködését.

Fejleszteni kell a szerb-magyar kapcsolatokat, különösen a kultúra tekintetében, hiszen a művészetekben, a művészeti tevékenységekben és a kulturálisörökség-védelemben hatalmas lehetőségek vannak - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere, miután találkozott magyar kollégájával, Hiller Istvánnal.

Nebojsa Bradic hozzátette: össze kell kapcsolni a két ország tapasztalatait a kulturális kapcsolatainak fejlesztésének érdekében. Ez elősegítheti, hogy Szerbia és Magyarország kultúrája kölcsönösen bemutatkozhasson, ami jót tehet a szerb-magyar viszonynak és segít a kultúra régión belüli terjedésének.

A szerb politikus Hiller Istvánnal a kulturális örökség védelméről, a két ország kulturális intézményeinek együttműködéséről, alkotók, alkotócsoportok tapasztalatainak cseréjéről, és a két országban élő szerb és magyar kisebbség kulturális jelentőségéről tárgyalt, mielőtt megnyitotta volna a Közép-európai Kulturális Intézet által szervezett kiállítást.

Arra a kérdésre, hogyan tekintenek Szerbiában a magyar nyelvre, Nebojsa Bradic elmondta: a kisebbségi jogok az országban magas fokon védettek, a magyar közösségnek az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területén teljes mértékben biztosított az anyanyelv használata.

A szerb kulturális miniszter hozzátette: Hiller Istvánnal közös terveik között szerepel több projekt és program, amelyeket a közeljövőben kívánnak megvalósítani. A következőkben minden bizonnyal Magyarországra érkezik majd a Bukarestet már megjárt, A szerb képzőművészet évszázada című tárlat is - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×