Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szorosabbra fonják a szerb-magyar kulturális kapcsolatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erősíteni kell a Szerbia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokat - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere. Nebojsa Bradic hozzátette: Hiller István kulturális miniszterrel abban állapodtak meg, hogy elősegítik a két ország művészeinek és kulturális intézményeinek együttműködését.

Fejleszteni kell a szerb-magyar kapcsolatokat, különösen a kultúra tekintetében, hiszen a művészetekben, a művészeti tevékenységekben és a kulturálisörökség-védelemben hatalmas lehetőségek vannak - mondta az InfoRádiónak Szerbia kulturális minisztere, miután találkozott magyar kollégájával, Hiller Istvánnal.

Nebojsa Bradic hozzátette: össze kell kapcsolni a két ország tapasztalatait a kulturális kapcsolatainak fejlesztésének érdekében. Ez elősegítheti, hogy Szerbia és Magyarország kultúrája kölcsönösen bemutatkozhasson, ami jót tehet a szerb-magyar viszonynak és segít a kultúra régión belüli terjedésének.

A szerb politikus Hiller Istvánnal a kulturális örökség védelméről, a két ország kulturális intézményeinek együttműködéséről, alkotók, alkotócsoportok tapasztalatainak cseréjéről, és a két országban élő szerb és magyar kisebbség kulturális jelentőségéről tárgyalt, mielőtt megnyitotta volna a Közép-európai Kulturális Intézet által szervezett kiállítást.

Arra a kérdésre, hogyan tekintenek Szerbiában a magyar nyelvre, Nebojsa Bradic elmondta: a kisebbségi jogok az országban magas fokon védettek, a magyar közösségnek az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területén teljes mértékben biztosított az anyanyelv használata.

A szerb kulturális miniszter hozzátette: Hiller Istvánnal közös terveik között szerepel több projekt és program, amelyeket a közeljövőben kívánnak megvalósítani. A következőkben minden bizonnyal Magyarországra érkezik majd a Bukarestet már megjárt, A szerb képzőművészet évszázada című tárlat is - jegyezte meg.