Megérkezett Szécsénybe Bajnai Gordon és Robert Fico

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 10. 15:12
Megérkezett Szécsénybe a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök kora délután. Robert Fico Balassagyarmatnál lépett Magyarország területére.

Bajnai Gordon és Robert Fico Balassagyarmat felől érkezett Szécsénybe, de a főút lezárása és a nagy rendőri biztosítás ellenére nem a főúton, hanem a találkozónak helyet adó kastély mögötti kolostor udvarán keresztül haladtak át.

Emiatt a mintegy 200 várakozó ember és a kastély előtt lévő újságírók nem láthatták őket.

A belvárost már 14 órakor lezárták, majd a minden irányból torlódó autósort húsz perc elteltével engedték tovább. Délután fél három előtt néhány perccel öt konvoj érkezett Balassagyarmat felől, de a várakozásokkal ellentétben Robert Fico nem ezekkel az autókkal jött. Ezután feloldották az útlezárást, és kiderült, a kormányfők már a kastélyban vannak, a hátsó úton érkeztek.

Ez idő alatt a közeli városházánál sajtótájékoztatót tartott Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, ám erre a rendezvényre már nem engedték át azokat az újságírókat, akik a műveleti terület túloldalára kerültek. Rendbontás nem történt.

Robert Fico Balassagyarmatnál lépett Magyarország területére. A balassagyarmati Ipoly-híd közelében fokozott rendőri készültség mellett mintegy száz érdeklődő, valamint a magyar és a szlovák média tucatnyi képviselője várta a kormányfőt, akinek a biztonságáról legalább harminc, védőfelszerelésbe öltözött magyar rendőr gondoskodott.

Balassagyarmaton az utcákat tisztára söpörték reggelre, a szomszédos Õrhalomban is elküldték az út mellől a mindig ott üldögélő krumpliárusokat, a rendőri jelenlét fokozott volt a 22-es számú főútvonal mellett.

Robert Fico fennakadás nélkül haladt át Balassagyarmaton. Szerdán a város fideszes vezetése nyílt levélben tudatta, hogy a szlovák miniszterelnököt nem kívánatos személynek tekintik a városban, ezért szeretnék, ha más határátkelőn lépne be az országba. Robert Fico Szécsényben találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel.