Végigsöpör az iskolákon az újinfluenza vírus?

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 9. 11:59
Újabb iskolai megbetegedésekről van tudomása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén.

Tizenkét diák fertőződött meg egy iskolában, azt, hogy melyik intézményről van szó, nem közölte.

Falus Ferenc elmondta, kedd este derült ki, hogy több diák megbetegedett, és a szúrópróbaszerűen vett három minta mindegyikében kimutatták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét.

Múlt héten a csepeli ADU Oktatási Központ egyik tanintézményében betegedtek meg diákok és tanárok. Az esetükben végzett laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták az új vírust. A korábbi tájékoztatás szerint közülük senki nem került kórházba, de mint szerdán Falus Ferenc elmondta, egy gyermeket mégis kórházban kellett kezelni.

A hétvégén az ELTE tatai gólyatáborában is rosszul érezték magukat a hallgatók, és ennél az esetnél is kiderült, hogy 31-en betegedtek meg, közülük ketten kórházi ápolásra szorulnak.

A laboratóriumi vizsgálatok ezekben az esetekben is igazolták az új influenzavírust. Hét mintából négy lett pozitív - mondta el Falus Ferenc.