Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új finanszírozást sürget az egészségügyben a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint azonnali intézkedésre van szükség az egészségügyi intézmények finanszírozásában - mondta Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Fidesz-KDNP azt javasolja a kormánynak, hogy sürgősen tekintse át a jelenlegi helyzetet, és azonnal változtasson a finanszírozási technikán - közölte az ellenzéki politikus. Az egészségügyben áprilisban bevezetett új rendszer mind a kórházak működésében, mind a szakellátó intézményekben kritikus helyzetet teremtett - jelentette ki.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a teljesítményelvű finanszírozás helyett vissza kellene térni az úgynevezett bázis alapúra. A képviselő szerint ez a fajta "pénzosztás" kiszámíthatóbb lenne a kórházak számára.

Arra a kérdésre, hogy mihez képest kapnának az intézmények bázisfinanszírozást, Mikola István úgy gondolja, több évre visszamenőleg kell megnézi az egyes kórházak teljesítményét. Azonban hozzátette: a bázis alapú finanszírozási technikát nem a Fidesznek kell kidolgoznia, ez kormányzati feladat. "Mi csak technológiai rendszert tudunk ajánlani" - tette hozzá a képviselő.

Kiemelte: egy költségvetési intézmény nem tud úgy dolgozni, hogy év közben változtatják a finanszírozását.

Arra a sajtóhírre, miszerint tíz százalékkal megemelik az egészségbiztosítási díjat, Mikola István úgy reagált, "csepp a tengerben", hiszen az egészségügyi kasszába nem annyi járulék érkezik, mint amennyit terveztek. Mint mondta, ezzel a tízszázalékos emeléssel nem lehet a bajokat kezelni.

Az új influenza elleni oltóanyagról szólva közölte: annak pénzügyi fedezetére nem az egészségügyi költségvetésben, hanem a központi büdzsé katasztrófavédelmi alapjában kellene forrásokat elkülöníteni.