eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Új finanszírozást sürget az egészségügyben a Fidesz

A Fidesz szerint azonnali intézkedésre van szükség az egészségügyi intézmények finanszírozásában - mondta Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Fidesz-KDNP azt javasolja a kormánynak, hogy sürgősen tekintse át a jelenlegi helyzetet, és azonnal változtasson a finanszírozási technikán - közölte az ellenzéki politikus. Az egészségügyben áprilisban bevezetett új rendszer mind a kórházak működésében, mind a szakellátó intézményekben kritikus helyzetet teremtett - jelentette ki.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a teljesítményelvű finanszírozás helyett vissza kellene térni az úgynevezett bázis alapúra. A képviselő szerint ez a fajta "pénzosztás" kiszámíthatóbb lenne a kórházak számára.

Arra a kérdésre, hogy mihez képest kapnának az intézmények bázisfinanszírozást, Mikola István úgy gondolja, több évre visszamenőleg kell megnézi az egyes kórházak teljesítményét. Azonban hozzátette: a bázis alapú finanszírozási technikát nem a Fidesznek kell kidolgoznia, ez kormányzati feladat. "Mi csak technológiai rendszert tudunk ajánlani" - tette hozzá a képviselő.

Kiemelte: egy költségvetési intézmény nem tud úgy dolgozni, hogy év közben változtatják a finanszírozását.

Arra a sajtóhírre, miszerint tíz százalékkal megemelik az egészségbiztosítási díjat, Mikola István úgy reagált, "csepp a tengerben", hiszen az egészségügyi kasszába nem annyi járulék érkezik, mint amennyit terveztek. Mint mondta, ezzel a tízszázalékos emeléssel nem lehet a bajokat kezelni.

Az új influenza elleni oltóanyagról szólva közölte: annak pénzügyi fedezetére nem az egészségügyi költségvetésben, hanem a központi büdzsé katasztrófavédelmi alapjában kellene forrásokat elkülöníteni.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×