Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tombol a válság: már a minisztériumok is kevesebbet utazhatnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon miniszterelnök gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól, hogy a köztisztviselők, illetve állami vezetők utazásával kapcsolatban is a legnagyobb szigorral érvényesítsék az ésszerű gazdálkodást - olvasható a kormányszóvivő közleményében.

"A kormány mai ülésén elrendelte, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a 2009. évi minisztériumi utazási terveket, és ahol ez a Magyar Köztársaság külkapcsolatainak - különös tekintettel az Európai Unió, a NATO, és az ENSZ döntés-előkészítő fórumain való képviseletének - vagy más fontos érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, töröljenek hivatalos utakat, vagy csökkentsék a kiutazó személyek számát, ésszerűsítsék az utazás költségeit. Az utazási terven kívüli külföldi hivatalos utazást - az Európai Unió döntés-előkészítő fórumaira való kiutazás kivételével - a jövőben csak személyesen a miniszter engedélyezheti.

Magyarország nemzetközi szervezetekben, szövetségekben betöltött tagságai, illetve a nemzetközi együttműködések kötelezettségekkel is járnak, amelyek alól hazánk a krízis ellenére sem vonhatja ki magát. A kormányzat - ahogy azt az előző kormányok is tették - ehhez biztosítja a szükséges forrásokat, de nem tűri, hogy visszaéljenek azokkal. Nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők. Válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek. Az ésszerű gazdálkodást ezen a téren is érvényesíteni kell. A mai kormányülésen ezért a kormányfő gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól" - olvasható a közleményben.