eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tombol a válság: már a minisztériumok is kevesebbet utazhatnak

Bajnai Gordon miniszterelnök gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól, hogy a köztisztviselők, illetve állami vezetők utazásával kapcsolatban is a legnagyobb szigorral érvényesítsék az ésszerű gazdálkodást - olvasható a kormányszóvivő közleményében.

"A kormány mai ülésén elrendelte, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a 2009. évi minisztériumi utazási terveket, és ahol ez a Magyar Köztársaság külkapcsolatainak - különös tekintettel az Európai Unió, a NATO, és az ENSZ döntés-előkészítő fórumain való képviseletének - vagy más fontos érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, töröljenek hivatalos utakat, vagy csökkentsék a kiutazó személyek számát, ésszerűsítsék az utazás költségeit. Az utazási terven kívüli külföldi hivatalos utazást - az Európai Unió döntés-előkészítő fórumaira való kiutazás kivételével - a jövőben csak személyesen a miniszter engedélyezheti.

Magyarország nemzetközi szervezetekben, szövetségekben betöltött tagságai, illetve a nemzetközi együttműködések kötelezettségekkel is járnak, amelyek alól hazánk a krízis ellenére sem vonhatja ki magát. A kormányzat - ahogy azt az előző kormányok is tették - ehhez biztosítja a szükséges forrásokat, de nem tűri, hogy visszaéljenek azokkal. Nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők. Válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek. Az ésszerű gazdálkodást ezen a téren is érvényesíteni kell. A mai kormányülésen ezért a kormányfő gyors intézkedést kért a kormány tagjaitól" - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×