Demszky újabb hiteleket venne fel

Infostart
2009. szeptember 9. 06:50
A Magyar Nemzet szerint összesen csaknem 17,5 milliárd forint értékű hitelszerződéssel növelné a már így is hatalmas budapesti adósságállományt Demszky Gábor. A fővárosi önkormányzat július elején hirdette meg azt a közbeszerzési eljárást, amelyben a kilenc hitelkeret egy részét általános beruházási célokra, másik részét pedig különböző pályázatokhoz szükséges önrész biztosítására írták ki. Az elmúlt hónapok médiaszereplései során a főpolgármester azonban egyszer sem említette, hogy ezen presztízsberuházások nagy részét csak hitelből tudják elindítani vagy megvalósítani.

A Népszabadság úgy értesült, hogy az orvosi szolgáltatásokra önállóan szerződők egészségbiztosítási díja a tervek szerint jövőre tíz százalékkal emelkedik.

A kormány ugyanakkor a jelenlegi összeg dupláját fizeti majd azok után, akik biztosításra jogosultak ugyan, de járulékot nem képesek fizetni. Jövőre, reálértéken az egészségügy szereplőinek kisebb összeggel kell beérniük, mint az idén.

A lap információja szerint a szolgáltatásokra elkölthető pénz nominálisan épp annyi lesz, mint az idei évi várható teljesítés, azaz 1398,5 milliárd forint. A hiány mintegy ötvenmilliárd forint lehet. Erről kedden sikerült megegyeznie a Pénzügyminisztériumnak a szocialista frakció egészségpolitikusaival.

Az Index értesülései szerint a gazdasági tárca több belső ellenőre vizsgálódik napok óta az ITD Hungary Zrt.-nél. A vizsgálat várhatóan a hét közepén lezárul, és annak eredményeként akár el is veszítheti állását Rétfalvi György, a befektetési ügynökség vezérigazgatója. Õ nem nyilatkozhatott, míg a minisztérium nem nyilatkozott a vizsgálat okáról és céljáról.

A Világgazdaság megtudta, hogy a jövő év első fele helyett már ebben a hónapban megkezdődik a rácalmási Hankook-gyár bővítése. A 230 millió eurós beruházás révén a gyár 2011 végére megkétszerezheti kapacitását, így a kibocsátott abroncsok száma meghaladhatja az évi tízmillió darabot. A válság hatására tavaly úgy határozott a Hankook, hogy egy évvel, 2010 első felére csúsztatja a beruházás kezdetét, ám a koreai és kínai gyárak távolsága, valamint az európai piaci igények miatt módosítottak a terven

A portfolio.hu arról ír, hogy a válság hatására a kormányzati intézkedések egyik fókuszpontjába került lakáspiac számos olyan változáson megy át, amelyek közül több már korábban megjósolható volt, míg mások csak késleltetve mutatják meg hatásukat. Megjelentek a készpénzes vevők, eltűntek a külföldi vásárlók, megnőtt az alku szerepe és visszaesett a fejlesztői aktivitás. A leginkább köztudatban lévő várakozás, az árak csökkenése azonban még nem érzékelhető a piac egészén - derül ki az Otthon Centrum legújabb lakóingatlan elemzéséből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást