Bizottsági nem az ombudsman jelentésére

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 9. 17:19
Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága sem támogatta Szabó Máté általános ombudsman múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját szerdai ülésén; a biztos jelentését aznap az emberi jogi bizottság is elutasította.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját 14 igen, 7 tartózkodó és 8 nem szavazat mellett nem találta általános vitára alkalmasnak az alkotmányügyi bizottság.

A testület fideszes, és kereszténydemokrata tagjai támogatták a beszámolót, míg a kormánypártiak nemmel szavaztak vagy tartózkodtak.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága a jelentést 9 igen, 4 nem szavazattal és 6 tartózkodással vetette el. Igennel szavaztak a fideszes, a kereszténydemokrata és a független képviselők, míg a szocialisták tartózkodtak vagy nemmel voksoltak.

Szabó Máté többek között arról számolt be a bizottság előtt, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt a hivatalához érkező panaszok száma. Mint kifejtette: igyekeznek a kiemelkedő társadalmi és szakmai kérdésekkel, problémákkal foglalkozni. Egyik kiemelt területként említette a gyermekjogokat.