eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A panelprogramra van pénze a kormánynak

A kormány 10 milliárd forinttal 30 milliárd forintra emelte az energia megtakarítást, illetve a lakóépületek szén-dioxid kibocsátását csökkentő korszerűsítési és felújítási pályázatokon a vissza nem térítendő támogatások keretösszegét - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból.

A 10 milliárd forintot a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 235 milliárd forint keretösszegéből csoportosítják át a fenti pályázatokra.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium kommunikációs főosztályán az MTI kérdésére közölték: a fenti 10 milliárd forintos összeget nem osztották fel a két pályázati keret között. A beérkezett kérelmek sorrendjében döntenek a jóváhagyásról.

Az Önkormányzati Minisztérium által kezelt panelprogramban lakásonként a beruházási költség egyharmada, maximum 500.000 forint vissza nem térítendő támogatás adható, és az önkormányzatok esetleges támogatása és a saját erő teszi ki a másik kétharmadot.

A 2008-ban kiírt pályázatra 1.842 társaság 92.663 lakása pályázott összességében 29,27 milliárd forint támogatási igénnyel - közölte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sajtó és kommunikációs főosztálya.

Eddig 1.281 pályázaton 62.635 lakás nyert el összesen 19,84 milliárd forint állami támogatást, az átlagos támogatási igény 316 ezer forint volt. A panelpályázat még a múlt év szeptember 30-án zárult, a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázatokat pedig július 31-ig kellett beadni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezeli az iparosított technológiával épült lakóépületek szén-dioxid kibocsátást csökkentő és energia megtakarítást eredményező korszerűsítése, felújítása című pályázatokat. Ennek elsődleges forrása a minisztérium korábbi közlése szerint 14-15 milliárd forint összegben az értékesített szén-dioxid egységek bevétele.

Ezen a pályázaton egy lakóépületre egy pályázat adható be, és az elnyert támogatás mértéke a beruházás elszámolható költségének maximum 60 százaléka lehet. A támogatás a kifizetett számlák alapján hívható le. Az elnyerhető állami támogatás része a lakásonként maximum 500.000 forint, valamint a hatékonyság arányos támogatás.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×