Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kovács: Az ÁSZ minden jelentése eljut az ügyészségre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig 120-130 ügyben az Állami Számvevőszék kezdeményezése alapján indult meg az eljárás - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet elnöke. Kovács Árpád közölte: az Állami Számvevőszék minden jelentése eljut az ügyészségre.

Az Állami Számvevőszék minden jelentése eljut az ügyészségre, ezeket pedig feldolgozzák, ha vannak benne az ügyészi hatáskörbe tartozó akár polgárjogi, akár büntetőjogi összefüggések - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet elnöke. Kovács Árpád arra a kérdésre nem válaszolt, hogy látnak-e még potenciális büntetőügyeket a vagyonkezeléssel kapcsolatban az eddig elindítottak mellett.

Az Állami Számvevőszék elnöke közölte: együttműködés alakult ki a szervezetek között, és törvény rendelkezik arról, hogy a szükséges iratokat ki kell adni az ügyészségnek.

Kovács Árpád hangsúlyozta: 120-130 ügy az Állami Számvevőszék kezdeményezése alapján indult meg. Voltak olyan esetek is, amikor a szervezet nem tett kezdeményezést, de a jelentése valószínűsíthetően más információk mellett elég volt az eljárás indításához - tette hozzá.

A szervezet elnöke közölte: a 2010-es költségvetésben azt nézik meg, hogy a tervező munka az állami előírásokat követte-e, megfelelő volt-e az előkészítés, vannak-e kockázatai a bevételeknek és megalapozottak-e a számítások.

Az Állami Számvevőszék együttműködési és harmóniakereső vizsgálatot is végez, de gazdaságpolitikai kérdésekben nem formálnak véleményt - emelte ki Kovács Árpád.

Semmis a sukorói szerződés

Az Állami Számvevőszék semmisnek tekinti a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás szerződéseit - mondta az intézmény elnöke az InfoRádiónak. Kovács Árpád ezt azzal indokolta, hogy a beruházó közcélra hivatkozott, amikor azt mondta: egy meghatározott területet azért kell elcserélni, mert ott autópálya fog épülni, ám kiderült, hogy ez a terület csak öt százalékát érintené.

Az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta: a semmisnek nyilvánítás nem jelenti azt, hogy a szerződés nem lesz hatályosul és nem lehet módosítani. Hozzátette: az ÁSZ a beruházás nagyságrendjét, célszerűségét, a munkaerővel kapcsolatos kérdéseit és az üzemeltetését nem vizsgálta.

Kovács Árpád szerint le kell ülni a befektetőkkel és tisztázni kell a helyzetet. Nem kell kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket, hanem meg kell valósítani a beruházást - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd