eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György

Tölgyessy: A Fidesztől egy új rendszerváltást vár a választók többsége

Újabb megszorítások már nem várhatóak a mostani kormánytól, ám hiába állt meg a gazdasági visszaesés, nem kizárt egy újabb negatív hullám - figyelmeztetett Tölgyessy Péter. A politológus az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott: a jobboldal megnyugodott, mert félt, hogy a Fidesz idő előtti kormányra kerülése esetén olyan hazugságspirálba került volna, mint Gyurcsány Ferenc. A választók azonban szerinte csodát várnak a Fidesztől, mert nagyon sokan új rendszerváltást akarnak, ám ennek az igénynek nagyon nehéz lesz megfelelni.

Előrehozott választás már biztosan nem lesz - mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában, ahol hozzátette: két szakasz várható, az első késő őszig a költségvetésről szól majd, utána pedig megindul a felkészülés a választásokra. Úgy véli, nagyjából karácsonykor indul a kampány.

A baloldal óriási hibája

A politológus szerint bár a világgazdaságban megállt a zuhanás, egyáltalán nem biztos, hogy a gazdasági javulás a végleges irányt jelzi, hiszen volt már rá példa, hogy két hullámban jött a visszaesés. Nem kizárt, hogy elindul egy második, újabb negatív hullám - figyelmeztetett.

Nálunk még lehet egy kis visszaesés jövőre, de vannak olyan előrejelzések is, hogy 2011-ben rohamos fejlődés indulhat el a magyar gazdaságban: három százalék feletti növekedés is lehet, ami jelentősen meghatározza majd az új kormány helyzetét - mondta.

Valóságos növekedés 2006 óta nincs Magyarországon. Itt látszik, mondta, hogy mekkora hibát követett el a baloldal, amikor tavaly nem engedte az előrehozott választások kiírását, és nem engedte át Orbán Viktornak a döntéseket, hanem először Gyurcsány Ferenccel próbálkozott, majd végül a gondot Bajnai Gordon oldotta meg.

Tölgyessy Péter úgy vélte, hogy a 3,9 százalékos államháztartási hiány nehezen lesz tartható, és várhatóan az év végére eléri majd a négy százalékot. Hozzátette azonban, hogy új intézkedésre nincs szükség az új kormány megalakulásáig, de ha mégis kell, akkor "vannak tartalékai a kabinetnet". A kormány már nem vállal fel olyan döntéseket, amelyek a jövőre hatnak - fogalmazott a politológus, aki szerint a költségvetés elfogadása már nem kétséges, és nem valószínű, hogy az utolsó pillanatban "egymásnak esik az MSZP és az SZDSZ".

Tölgyessy Péter elmondta: a jobboldalon is tudják, hogy a Bajnai-kormány által meghozott döntéseket meg kellett hozni. Mint fogalmazott, a jobboldal most megnyugodott, mert tartott attól, hogy egy idő előtti kormányra kerülés esetén Orbán Viktor Gyurcsány Ferenchez hasonlóan hazugsághelyzetbe kerülhet.

Az MSZP hálás lehet Bajnai Gordonnak


A szocialisták szeretnék, ha Bajnai Gordon lenne a listavezetőjük - állítja az elemző, aki szerint az MSZP-nek hálásnak kell lennie Bajnai Gordonnak, mert rossz helyzetben volt a párt tavasszal, a kormányfő azonban megoldotta ezt a helyzetet.

A szocialisták számára az igazi kérdés, hogy az elveszített hitelességüket helyre tudják-e állítani, amire a politológus kevés esélyt lát: a mostani pártvezetés a választásokig már nem nagyon tud változtatni az MSZP-ről kialakult képen. Tölgyessy Péter azonban úgy véli, hogy a baloldali szavazók okozhatnak még meglepetést, mert valószínűleg jóval többen vannak, mint azt a közvélemény-kutatások mutatják: az MSZP akár húsz, huszonöt százalékot is kaphat a következő voksoláson.

Ha az MSZP később sem tudja visszaszerezni hitelét, a magyar baloldal beszorulhat abba a szerepbe, hogy"mindenki végigpofozza majd - tette hozzá.A Fidesz problémái

A Fidesz vezérelvű és nagyon bezárta magát a jobboldali törzsközönségébe - Tölgyessy Péter szerint ezek a legnagyobb ellenzéki párt régi problémái. Hozzátette: a szavazók a választások után meglepődnek, mennyire másképp kommunikál majd a Fidesz. Az emberek óriási várakozással néznek az ellenzéki pártra, szinte csodát várnak a kormányváltástól, amely igénynek nagyon nehéz megfelelni.

Nagyon sokan új rendszerváltást akarnak Magyarországon, nagyobb törést, mint ami húsz évvel ezelőtt volt. Ha a Fidesz megszerzi a kétharmadot, ezen igények elől is nagyon nehezen tud kitérni - vélte az elemző.

A politológus hozzátette, rengeteg olyan szavazó van ma Magyarországon, aki nem tudja, kire voksoljon: a jobboldalra nem tud, az MSZP-re már nem akar. Ez a bizonytalan réteg nagyon szívesen szavazhatna az MDF-re, csakhogy a demokrata fórum olyan rossz állapotban van, olyan sok botrány, baj volt körülötte, hogy őt is nehéz támogatni.

Az SZDSZ-nél a bajok régiek és állandóak. A mostani mozgás arra utal, az egykori kisebbik kormánypárt régi elitjében talán többen is lehetnek, akik abban reménykednek, hogy az MSZP listájára kerülhetnek. A politológus hozzátette: ha a liberális párt kikerül a politikából és a parlamentből, akkor azok az eszmék, amelyeket a szabad demokraták hirdetnek, olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy nem kell folyamatosan vizsgázniuk a valóság előtt.

Ma az látszik, hogy a magyar társadalom nem tud kihordani új politikai erőket, és nem látszik az, hogy nagy, komoly, új erők, nagy társadalmi támogatottsággal megjelenhetnének. Most kinyílt egy ajtó az új politikai erők előtt, de a fennálló szereplők mindent el fognak követni azért, a választások előtt és után is, hogy ezek az ajtók minél hamarabb bezáruljanak - fogalmazott Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×