eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Meghosszabbították az IMF-hitelszerződést - a nap legfontosabb hírei

Hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbította a Magyarország által lehívható készenléti hitel lejáratát a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországon tavasszal választások lesznek.

A találkozó után Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta: a kormány arra kérte a valutaalapot, az Európai Uniót és a Világbankot - amelyek ősszel együttesen 20 milliárd euró készenléti hitelt hagytak jóvá -, hogy a kölcsönből fel nem használt részleteket szükség esetén az eredeti, 2010. márciusi határidőn túl is le lehessen hívni. James Morsink, a valutaalap delegációvezetője közölte: megfelelőnek ítélik a magyar jegybank eddigi kamatpolitikáját, a jövő évi költségvetés tervezete pedig megfelelő garanciákat tartalmaz a kockázatok kezelésére. A Fidesz szerint a Nemzetközi Valutaalap túl optimistán látja Magyarország helyzetét.

Magyar-szlovák egyeztetés

Magyar-szlovák EBESZ-egyeztetést tartanak még ebben a hónapban a szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság rendkívüli ülésén. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság társelnöke az InfoRádióban elmondta: Szlovákia írásban tett javaslatot erre. Hozzátette: szeptember 15-én a határon átnyúló együttműködésről szóló konferenciára várják Knut Vollebaeket, az EBESZ kisebbségi főbiztosát, aki aznap Magyarországon, másnap Szlovákiában egyeztet a nyelvtörvénnyel összefüggésben.

Magyarországé marad, amit nem kapott meg a 4-es metró

Nem vész el Magyarország számára a 4-es metróval összefüggő közbeszerzési problémák miatt visszatartott 229 millió eurónyi uniós forrás. Dennis Abbott, az Európai Bizottság regionális fejlesztési biztosának szóvivője azt mondta: az összeget a költségvetési időszak végéig, vagyis 2013-ig, Magyarország felhasználhatja más városi közlekedési beruházásokra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pénteken jelentette be, hogy megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a 4-es metró I. szakaszának fejlesztésére. A beruházás összesen 212 milliárd forintos támogatást kap, ebből 181 milliárd forint uniós forrás, 41 milliárd forint költségvetési támogatás. A teljes költség 353 milliárd forint.

Bajnai tíz pontos csomagja

Õsztől ezerrel több rendőr szolgál a közterületeken, a rendészeti szakközépiskolába másfélszer annyi tanulót vehetnek fel, mint korábban, és megkezdődik a településőr-program végrehajtása. Ezt a kormányfő jelentette be a Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitóján. Bajnai Gordon a 10 pontból álló, Rend és Biztonság nevű program ismertetésekor azt mondta: a többi között lehetővé válik, hogy szerződéses rendőrök álljanak szolgálatba, mivel a korábban a testületet elhagyó rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett visszamehetnek a rendőrséghez. Hozzátette: háromszorosára nő a polgárőrség támogatása, és megduplázzák a térfigyelő-kamerák számát. A kormányfő szólt arról is, hogy a szélsőségesek elleni hatékonyabb fellépés érdekében 610 millió forintot kap a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Fidesz semmitmondónak tartja a kormányfő bejelentéseit. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt mondta: ezzel a csomaggal csak eltakarni lehet a bajt, de a valódi problémákat nem lehet megoldani.

Az MSZSZ nem támogatja a sukorói King's Cityt

A Magyar Szerencsejáték Szövetség nem támogatja a Sukoróra tervezett King's City megvalósítását. A szervezet elnöke úgy fogalmazott: a beruházás csak akkor lehet sikeres, ha a turisztikai hátteret is biztosítják hozzá. Schreiber István az InfoRádióban hangsúlyozta: a kaszinókhoz kapcsolódó turizmus fellendülést hozhatna a vendéglátásban és a szórakoztató iparban, emellett új munkahelyeket és bevételeket is teremtene. Hozzátette: álláspontjuk szerint nem zöldmezős beruházásban kellene gondolkodni egy ilyen szórakoztató komplexum megvalósításakor, Magyarországon ugyanis több olyan - most még kihasználatlan idegenforgalmi - terület is található, ahol megvalósulhatna egy hasonló volumenű beruházás.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán négy forinttal csökkenti a 95-ös benzin és öt forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Baráth Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban emlékeztetett: a társaság egy hete bruttó két forinttal csökkentette a gázolaj és négy forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát. Hozzátette: a mostani változással a gázolaj átlagára 278, a benziné 296 forint lesz, de a kutaknál akár 30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×