Meghosszabbították az IMF-hitelszerződést - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. szeptember 7. 21:06
Hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbította a Magyarország által lehívható készenléti hitel lejáratát a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországon tavasszal választások lesznek.

A találkozó után Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta: a kormány arra kérte a valutaalapot, az Európai Uniót és a Világbankot - amelyek ősszel együttesen 20 milliárd euró készenléti hitelt hagytak jóvá -, hogy a kölcsönből fel nem használt részleteket szükség esetén az eredeti, 2010. márciusi határidőn túl is le lehessen hívni. James Morsink, a valutaalap delegációvezetője közölte: megfelelőnek ítélik a magyar jegybank eddigi kamatpolitikáját, a jövő évi költségvetés tervezete pedig megfelelő garanciákat tartalmaz a kockázatok kezelésére. A Fidesz szerint a Nemzetközi Valutaalap túl optimistán látja Magyarország helyzetét.

Magyar-szlovák egyeztetés

Magyar-szlovák EBESZ-egyeztetést tartanak még ebben a hónapban a szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról a magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottság rendkívüli ülésén. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság társelnöke az InfoRádióban elmondta: Szlovákia írásban tett javaslatot erre. Hozzátette: szeptember 15-én a határon átnyúló együttműködésről szóló konferenciára várják Knut Vollebaeket, az EBESZ kisebbségi főbiztosát, aki aznap Magyarországon, másnap Szlovákiában egyeztet a nyelvtörvénnyel összefüggésben.

Magyarországé marad, amit nem kapott meg a 4-es metró

Nem vész el Magyarország számára a 4-es metróval összefüggő közbeszerzési problémák miatt visszatartott 229 millió eurónyi uniós forrás. Dennis Abbott, az Európai Bizottság regionális fejlesztési biztosának szóvivője azt mondta: az összeget a költségvetési időszak végéig, vagyis 2013-ig, Magyarország felhasználhatja más városi közlekedési beruházásokra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pénteken jelentette be, hogy megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a 4-es metró I. szakaszának fejlesztésére. A beruházás összesen 212 milliárd forintos támogatást kap, ebből 181 milliárd forint uniós forrás, 41 milliárd forint költségvetési támogatás. A teljes költség 353 milliárd forint.

Bajnai tíz pontos csomagja

Õsztől ezerrel több rendőr szolgál a közterületeken, a rendészeti szakközépiskolába másfélszer annyi tanulót vehetnek fel, mint korábban, és megkezdődik a településőr-program végrehajtása. Ezt a kormányfő jelentette be a Rendőrtiszti Főiskola tanévnyitóján. Bajnai Gordon a 10 pontból álló, Rend és Biztonság nevű program ismertetésekor azt mondta: a többi között lehetővé válik, hogy szerződéses rendőrök álljanak szolgálatba, mivel a korábban a testületet elhagyó rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett visszamehetnek a rendőrséghez. Hozzátette: háromszorosára nő a polgárőrség támogatása, és megduplázzák a térfigyelő-kamerák számát. A kormányfő szólt arról is, hogy a szélsőségesek elleni hatékonyabb fellépés érdekében 610 millió forintot kap a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Fidesz semmitmondónak tartja a kormányfő bejelentéseit. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt mondta: ezzel a csomaggal csak eltakarni lehet a bajt, de a valódi problémákat nem lehet megoldani.

Az MSZSZ nem támogatja a sukorói King's Cityt

A Magyar Szerencsejáték Szövetség nem támogatja a Sukoróra tervezett King's City megvalósítását. A szervezet elnöke úgy fogalmazott: a beruházás csak akkor lehet sikeres, ha a turisztikai hátteret is biztosítják hozzá. Schreiber István az InfoRádióban hangsúlyozta: a kaszinókhoz kapcsolódó turizmus fellendülést hozhatna a vendéglátásban és a szórakoztató iparban, emellett új munkahelyeket és bevételeket is teremtene. Hozzátette: álláspontjuk szerint nem zöldmezős beruházásban kellene gondolkodni egy ilyen szórakoztató komplexum megvalósításakor, Magyarországon ugyanis több olyan - most még kihasználatlan idegenforgalmi - terület is található, ahol megvalósulhatna egy hasonló volumenű beruházás.

Ismét csökken az üzemanyag ára

Szerdán négy forinttal csökkenti a 95-ös benzin és öt forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Baráth Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban emlékeztetett: a társaság egy hete bruttó két forinttal csökkentette a gázolaj és négy forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát. Hozzátette: a mostani változással a gázolaj átlagára 278, a benziné 296 forint lesz, de a kutaknál akár 30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok.