Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nádas Péter a Der Standardban: "Az ország ország egyfajta forradalmi helyzet szélére sodródott\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarországi helyzetről készített interjút készített Nádas Péter íróval a Der Standard című osztrák napilap.

A Kossuth-díjas író úgy vélekedett a lap hétvégi számában megjelent interjúban: Magyarországon nem működik az állam. A korrupció az elmúlt húsz évben csak rosszabb lett, "szétmarta az országot", s második gazdasági rendszert hozott létre. Az elmúlt évben hatalmas technikai fejlődés tanúja volt az ország, s számos jómódú család is van, ugyanakkor az utak és minden más, ami korábban tanácsi tulajdon volt, tönkrement, s ez hatalmas elégedetlenséget vált ki. Ezért minden eddigi kormány felelős, de nem akarják elismerni. "Az állam úgyszólván összeomlott" - fogalmazott Nádas Péter.

Általános jelenség, hogy a demokráciában a pártok mindenütt túl sokat ígérnek. Nádas szerint magyar jellegzetesség ugyanakkor, hogy egy működőképes középosztály nélküli társadalmat kell mozgásban tartani. Magyarországon a jelek szerint nem sikerül polgári középosztályt felépíteni. Ezért többek között nyugati szomszédai is felelősek, amelyek nagy nemzetközi konszernjeikkel kihasználták ezt a helyzetet.

A reformfolyamat 1989 után elakadt, "illetve egyáltalán nem is volt" - válaszolta az író a riporter kérdésére.

A Magyarországot hosszú időn át kormányzó baloldal is csődöt mondott - értett egyet Nádas az újságíró felvetésével, hozzátéve, hogy a liberálisok is kudarcot vallottak. "Mind korruptak" - tette hozzá. "Parlamenti választások előtt állunk és az ember nem tudja, kire is szavazzon. De ha nem megyek el szavazni, azzal a szélsőségeseket támogatom" - mondta.

Az ország egyfajta forradalmi helyzet szélére sodródott - vélte. A szélsőjobboldal uralja a médiát és meghatározza a közbeszédet. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországon, de Németországban is egyértelmű a folytonosság az 1930-as évek fasizmusa és a jelenlegi helyzet között, amelyben az ostobaság gyűlölettel társul.