Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezárult a koalíciós vita a fővárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult a koalíciós vita, létrejött a megegyezés a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekben, így hétfőtől ismét főpolgármester-helyettesként dolgozik Hagyó Miklós és Horváth Csaba - ismertette a koalíciós egyeztetés eredményét Demszky Gábor főpolgármester és Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke.

A főpolgármester koalíciós feszültséget előidéző döntése érvényben marad, Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét, amiről hétfőn mondott le Hagyó Miklós.

A szocialisták álláspontjának megfelelően a jövőben a BKV-nál Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.

Demszky Gábor pozitívumként említette azon álláspontjuk elfogadását, hogy a jövőben a kormány által a BKV igazgatóságába delegált személy lesz a testület elnöke. Részére pluszjogosítványként biztosítják azt, hogy bizonyos összeghatár felett csak az ellenjegyzésével köthet szerződést Kocsis István vezérigazgató. Az összeghatárról még egyeztetnek.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hó végi ülésén terjeszti elő a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága teljes megújításáról, cseréjéről szóló javaslatát. A személyi javaslatokról még egyeztetnek. Az SZDSZ álláspontját is elfogadva az MSZP is nyitott arra, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják az ellenzéknek. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a napokban tartott sajtótájékoztatóján már jelezte, ha felkérést kapnak, készek átvenni a felügyelő bizottság elnöki posztját, amire Vitézy Dávidot jelölik.

Burány Sándor az MSZP szempontjából sikernek nevezte azt, hogy a megállapodással "egyszínű", csak szocialista lesz a BKV feletti szakmai felügyelet, megszűnnek a közös előterjesztések.

A koalíciós egyeztetésen szóba került újabb főpolgármester-helyettes választása is, egyelőre azonban ez a kérdés lekerült a napirendről, csakúgy, mint a helyettesek feladatkörének újragondolása.

Az MTI információi szerint a koalíciós egyeztetés előtt Demszky Gábor beszélt Lendvai Ildikó MSZP-elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Lendvai Ildikó egyeztetett Burány Sándorral is.