eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lezárult a koalíciós vita a fővárosban

Lezárult a koalíciós vita, létrejött a megegyezés a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekben, így hétfőtől ismét főpolgármester-helyettesként dolgozik Hagyó Miklós és Horváth Csaba - ismertette a koalíciós egyeztetés eredményét Demszky Gábor főpolgármester és Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke.

A főpolgármester koalíciós feszültséget előidéző döntése érvényben marad, Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét, amiről hétfőn mondott le Hagyó Miklós.

A szocialisták álláspontjának megfelelően a jövőben a BKV-nál Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.

Demszky Gábor pozitívumként említette azon álláspontjuk elfogadását, hogy a jövőben a kormány által a BKV igazgatóságába delegált személy lesz a testület elnöke. Részére pluszjogosítványként biztosítják azt, hogy bizonyos összeghatár felett csak az ellenjegyzésével köthet szerződést Kocsis István vezérigazgató. Az összeghatárról még egyeztetnek.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hó végi ülésén terjeszti elő a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága teljes megújításáról, cseréjéről szóló javaslatát. A személyi javaslatokról még egyeztetnek. Az SZDSZ álláspontját is elfogadva az MSZP is nyitott arra, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják az ellenzéknek. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a napokban tartott sajtótájékoztatóján már jelezte, ha felkérést kapnak, készek átvenni a felügyelő bizottság elnöki posztját, amire Vitézy Dávidot jelölik.

Burány Sándor az MSZP szempontjából sikernek nevezte azt, hogy a megállapodással "egyszínű", csak szocialista lesz a BKV feletti szakmai felügyelet, megszűnnek a közös előterjesztések.

A koalíciós egyeztetésen szóba került újabb főpolgármester-helyettes választása is, egyelőre azonban ez a kérdés lekerült a napirendről, csakúgy, mint a helyettesek feladatkörének újragondolása.

Az MTI információi szerint a koalíciós egyeztetés előtt Demszky Gábor beszélt Lendvai Ildikó MSZP-elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Lendvai Ildikó egyeztetett Burány Sándorral is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×