Veszélyesek lehetnek a lejárt kozmetikumok

Infostart
2009. szeptember 4. 21:30
Ártalmasak lehetnek az egészségre az eltarthatóságuk lejárta után is használt piperecikkek, mivel könnyen megtelepedhetnek a különféle kórokozók - figyelmeztetnek a szakértők.

A felmérések szerint négy nő közül csupán egyet érdekel, hogy piperecikkeit, kozmetikumait az eltarthatósági időn belül használja-e fel. Pedig a szakértők szerint a lejárt rúzsok, szemceruzák ártalmasak lehetnek az egészségre.

A legtöbben akkor is magukra kenik a piperecikkeket, ha azok megváltozott színe, állaga vagy szaga árulkodik arról: már nem lehetnek felhasználni őket. Ahogyan az élelmiszerek, úgy a kozmetikumok is lejárhatnak, így veszélyessé válik a használatuk - hangsúlyozta Alexandra Richmond szépségszakértő.

A természetes vagy bio alapanyagokból készült kozmetikumok általában csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, ezért csak rövidebb ideig használhatóak, a lejárati idő után pedig kórokozók jelenhetnek meg bennük - fűzte hozzá a szakértő.

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt írta elő a kozmetikumok gyártóinak, hogy romlandó termékeiken tüntessék fel a lejárat idejét. Ennek nyomán a legtöbb cég azt a megoldást választotta, hogy a csomagolásra rányomtatja, meddig használhatók a piperecikkek a felbontás után. Ez azonban nem oldja meg azt a problémát, hogy sok nő valószínűleg egyszerűen elfelejti, mikor vásárolta meg ezt vagy azt a szájfényt, szemhéjpúdert.

Alexandra Richmond szerint viszont érdemes figyelmet szentelni a kérdésnek, hiszen ha "romlott" rúzst kenünk az ajkainkra nap nap után, azzal könnyen bakteriális fertőzést okozhatunk saját magunknak, és ugyanez a helyzet a szemhéjtusokkal vagy szemceruzákkal is.