Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem választották meg az MTV elnöki posztjára Székely Ferencet - hírösszefoglaló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal az önkormányzati szövetségek. Nem választották meg a Magyar Televízió elnöki posztjára Székely Ferencet. Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal az önkormányzati szövetségek. Az érintettek a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának délelőtti ülése után közölték: a döntést figyelemfelhívásnak szánták, mert úgy látják, hogy a költségvetési tervezet benyújtása előtt már konkrét számokról kellene beszélni, miközben a pontos adatok még nem ismertek. A 7 szövetség vezetője szerint a bejelentett 120 milliárd forintos elvonás legalább kétszer annyi lesz a kieső bevételek és az áfa emelkedése miatt. A kormányfő azt közölte: rendkívüli költségvetési év elé néz jövőre Magyarország, ezért kezdték el az egyeztetéseket a szokásosnál korábban. Bajnai Gordon hozzátette: a helyhatóságok a kevesebb forrás mellé nagyobb döntési szabadságot, és kevesebb feladatot kapnának.

A szabad demokrata Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesre bízná a BKV felügyeletét az MSZP fővárosi szervezete. A közlekedési társasággal összefüggő feladatokat eddig a szocialista Hagyó Miklós látta el, majd tegnap egyoldalú döntéssel a szintén MSZP-s Horváth Csabát bízta meg ezzel Demszky Gábor főpolgármester. Burány Sándor, a szocialisták fővárosi elnöke most azt mondta: elegük van abból, hogy a szabad demokraták beleszólást kérnek a döntésekbe, de a politikai felelősséget már nem vállalják.

November 22-ére írták ki a józsefvárosi polgármester-választást. A voksolást azért tartják, mert Csécsei Béla, a VIII. kerület vezetője megromlott egészségi állapota miatt szeptember 2-án lemondott. A politikust az SZDSZ színeiben választották meg, de július közepén kilépett a pártból, és azóta függetlenként vezette a városrészt.

A szükségesnél hattal kevesebb szavazatot kapott a délutáni voksoláson Székely Ferenc, a Magyar Televízió elnökjelöltje. A civil delegáltakkal kiegészült nagykuratórium üléséről távozó tagoktól a távirati iroda úgy értesült: a szakemberre 17 támogató és 17 ellenszavazatot adtak le. Székely Ferenc nem kívánta kommentálni a történeket, csak annyit mondott: még nem döntötte el, hogy indul-e a következő pályázaton.

Jóváhagyta az Európai Bizottság a magyar bankok tőkéhez, illetve hitelhez jutását támogató intézkedéscsomag meghosszabbítását. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az év végéig folytatódhat a program, amelynek keretében szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek esetében garanciához a jogosult pénzintézetek.

Hivatalában fogadta a révkomáromi Szent István Szoborbizottság tagjait Sólyom László államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint a résztvevők köszönetet mondtak a szobor felállításának támogatásáért, és tájékoztatták az államfőt arról, hogy az avató ünnepség méltóságteljesen zajlott. Az augusztus 21-ei eseményen a köztársasági elnök nem vett részt, mert arra napra nem kívánatos személynek minősítették Szlovákiában. Közben Szlovákia budapesti nagykövete azt mondta: a feszültségek enyhülését várja a jövő heti magyar-szlovák miniszterelnöki találkozótól. Peter Weiss szerint vissza kell térni a párbeszédhez. Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én, a Nógrád megyei Szécsényben találkozik. Korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosához fordultak a magyarországi történelmi egyházak a szlovákiai nyelvtörvény miatt. Levelükben arra kérik Knut Vollebaecket, hogy támogassa a nemzetek közötti megbékélést.

Újabb öt évre Baán Lászlót nevezi ki a Szépművészeti Múzeum főigazgatói posztjára az oktatási és kulturális miniszter. A tárca közölte: Hiller István a tisztségre kiírt pályázat lezárása után, a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntését, amelyet a múzeum közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete is támogat. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy Baán László főigazgatósága idején olyan rendkívül népszerű, nagyszabású tárlatokat rendezett a múzeum, mint az El Greco-, a Velázquez-, a Goya-kiállítás 2006-ban, a Vincent van Gogh-tárlat 2007-ben, vagy a Lélek és test című fotókiállítás tavaly. Az intézmény a világ 50 leglátogatottabb múzeuma közé tartozik.