Karvalits: Az élénkülés elhúzódó és lassú lesz

Infostart
2009. szeptember 4. 05:55
Bár több jel utal arra, hogy fordulóponthoz érkezett az európai recesszió, az élénkülés nagyon lassú és elhúzódó lesz - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Karvalits Ferenc kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap hitele biztonsági tartalékot jelent, és nem pluszban elkölthető pénzt.

Vannak olyan indikátorok, amelyek azt jelzik, hogy fordulóponthoz érkezett az európai recesszió, ám ez az élénkülés lassú és elhúzódó lesz, mert a pénzügyi intézményrendszer alkalmazkodása is hosszú folyamat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Karvalits Ferenc kifejtette: eddig exportvezérelt stratégiával növekedtek a régió gazdaságai, ám most, hogy a legfontosabb kereskedelmi partnereink, vagyis Nyugat-Európa államai is recesszión mennek keresztül, ez a stratégia nehezen tud kibontakozni. Nincs az a kereslet, ami húzná a gazdaságot, ezért a kilábalás is lassabb folyamat lesz - tette hozzá.

A jegybank alelnöke közölte: a Nemzetközi Valutaalap hitele biztonsági tartalékot jelent, és nem pluszban elkölthető pénzt, vagy pótlólagos forrást.

A mindenkori döntéshozók bármilyen szerkezetű költségvetést készíthetnek, ám a hiányt és a külső finanszírozás mértékét az előírtaknak megfelelően kell betartani - emelte ki.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karvalits Ferenc 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Karvalits Ferenc 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást