eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György

Ladányi: Egyetlen vezető nem elég a romáknak

A szociológus szerint hibás a kisebbségi önkormányzatok, főleg a romák érdekképviseletének rendszere. Ladányi János egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondta: semmiképpen sem jelenthet megoldást, ha egy kisebbség egyoldalú, központosított vezetést kap.

Elhibázottnak tartja a kisebbségi önkormányzatok rendszerét Ladányi János szociológus, aki szerint a cigányok képviseletének helyzete különösen rossz. "Helytelen, hogy a többségi társadalom kijelöl számukra egyetlenegy képviseleti szervet" - mondta az InfoRádiónak az egyetemi tanár.

A szociológus szerint a cigányság csak végső esetben jelölne ki csupán egyetlen vezetőt magának. Minél durvább egy csoport tagjaival szembeni diszkrimináció, minél durvább atrocitások érik őket, annál fontosabb számukra a kisebbséghez tartozás tudata - magyarázta Ladányi János.

A magyarországi roma társadalom rétegzett, ennek megfelelően az emberek érdekei is eltérnek, nyilvánvaló tehát, hogy egyetlen szervezet vagy ember nem tud kiállni értük. Csupán akkor történhet ez meg, ha a normális politizálás helyét átveszi az etnikai politizálás - mondta Ladányi János.

Ez nemcsak a romáknak, hanem nekünk, magyaroknak is nagyon rossz lenne - fűzte hozzá az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×